Annons
X
Annons
X

Bermudez-Svankvist topplevererar på Migrationsverket

Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist har lyckats skaka fram rekordmånga praktikplatser till asylsökande. Över 11 500 personer som väntar på sitt beslut från Migrationsverket har kommit ut i praktik hittills i år. Därmed slår Migrationsverket Arbetsförmedlingen när det gäller förmedlade praktikplatser.

Jobben för nyanlända
”Min vision är att man får en sysselsättning under tiden man väntar på sitt beslut från Migrationsverket”, säger Angeles Bermudez-Svankvist.
”Min vision är att man får en sysselsättning under tiden man väntar på sitt beslut från Migrationsverket”, säger Angeles Bermudez-Svankvist. Foto: Tomas Oneborg

Migrationsverkets satsning på asylsökandens sysselsättning har börjat ge resultat. Enligt siffror som myndigheten tagit fram för SvD Näringslivs räkning har antalet asylsökande praktikanter mer än fördubblats på ett år och över 11 500 personer som väntar på beslut på sin asylansökan har haft praktik på en svensk arbetsplats hittills under 2016.

Nu har vi 15 000 praktikplatser som ännu inte är besatta.

Motsvarande siffror för personer som fått uppehållstillstånd och är inskrivna på Arbetsförmedlingens etableringsprogram är cirka 9 100 personer till och med september.

Annons
X

Det var efter att Migrationsverket anställde Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist som antalet praktikplatser för asylsökande sköt i höjden.

Hon utsågs till verksamhetsutvecklare för organiserad sysselsättning för asylsökande med uppdrag att samordna insatserna för att asylsökande ska få en ”meningsfull väntan".

– Vi började jobba med nationella avsiktsförklaringar från olika företag i våras. Då hade en del regioner arbetat mer eller mindre aktivt med organiserad sysselsättning för asylsökande. Nu har vi 15 000 praktikplatser som ännu inte är besatta, förklarar Angeles Bermudez-Svankvist.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Migrationsverket har myndigheten tecknat avsiktsförklaringar på tusentals praktikplatser med olika aktörer. Bermudez-Svankvist nämner hotellkedjan Choice Hotels och vårdbolaget Ambea som två exempel där man lovat att ta emot flera hundra personer på praktik som är fyra till sex månader lång.

  – Jag började med att kontakta näringslivsföreträdare som redan inlett ett samarbete med Migrationsverket. Jag träffade ledningen för att försöka få dem att göra ett åtagande, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

  Det har resulterat i avsiktsförklaringar som sträcker sig mellan två och fem år. Förutom praktik får asylsökanden också undervisning i svenska språket.

  – Min vision är att man får en sysselsättning under tiden man väntar på sitt beslut från Migrationsverket. Den väntan kan vara ganska lång som det ser ut i dag. Samtidigt får man träning i svenska språket och får vara på en arbetsplats och träffa människor.

  Just nu tittar man på olika projekt som riktar sig speciellt till kvinnor.

  Enligt Migrationsverkets siffror är det stor skillnad mellan antalet kvinnor och män som får praktik. Cirka 2 300 asylsökande kvinnor har praktiserat under det gångna året. Motsvarande siffra för män är cirka 9 800.

  Angeles Bermudez-Svankvist säger att en del av förklaringen ligger i att många av dem som kom i höstas var män samtidigt lyfter hon fram att myndigheten måste jobba mer med att nå kvinnorna och få dem ut i praktik.

  – Just nu tittar man på olika projekt som riktar sig speciellt till kvinnor. Det är särskilt svårt att nå dem som inte bor i Migrationsverkets boenden utan har ordnat boende på egen hand, säger hon.

  Från och med 2017 ska länsstyrelserna överta en del av Migrationsverkets uppdrag att ordna organiserad sysselsättning för asylsökande. I vårpropositionen aviserade regeringen att länsstyrelserna får ansvaret för att samordna insatser som ska främja asylsökandes etablering och stärka deras kunskaper i svenska.

  – Det viktigaste just nu är att det finns en mottagare av det som är genomfört av oss. Det vore bra om vi till exempel kunde lämna över listan på avsiktsförklaringarna som är på gång. Det vore synd om inte detta togs till vara, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

  Hennes uppdrag på Migrationsverket sträcker sig till årsskiftet. Enligt henne är tanken att hon ska arbeta med överlämningen av uppdraget från Migrationsverket.

  – Jag vet inte vad som händer sen men jag skulle vilja jobba med integrationsfrågor i fortsättningen också. Det är någonting jag brunnit för i många år, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

  Annons

  ”Min vision är att man får en sysselsättning under tiden man väntar på sitt beslut från Migrationsverket”, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X