Annons

”Berlusconismen är ännu inte död”

Silvio Berlusconi har under sina år vid makten inte lyckats med annat än att gå från det gamla till det gamla i ny skepnad. Han har förlitat sig på marknaden i nedmonteringen av det italienska samhället – nu har marknaden besegrat honom, skriver Roberto Saviano i en exklusiv artikel för Svenska Dagbladet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: GETTY IMAGESBild 1 av 2

Silvio Berlusconi.

Foto: MAX ROSSI/REUTERSBild 2 av 2

Det finns ett ord som mer än alla andra beskriver vad Berlusconis regering varit för Italien, ett ord som verkligen varit dess politiska och ekonomiska signum, och det ordet är reformfientlighet. Under de senaste 20 åren har det inte gjorts någonting för landet. Man har inte genomfört en enda av de reformer som utlovades 1994 och som skulle bidra till att undvika den kris som Italien nu genomgår. Och det är uppenbart att där väljarna inte lyckats, där oppositionen inte lyckats, där pressen inte lyckats, där de intellektuella inte lyckats, där har marknaden lyckats.

Det är en ödets ironi att just Silvio Berlusconi, som alltid skrutit med att ha skapat ett imperium från ingenting, att ha förverkligat den amerikanska drömmen om the self-made man, och som alltid betraktat sig som expert på siffror och pengar, har besegrats just på det område där han kände sig allsmäktig, där han alltid hävdat att han varit i sitt rätta element, nämligen av marknaden. Han har övergivits av en ekonomi som inte längre kunnat lita på hans ledning.

Annons
Annons
Annons