Berlusconi vill ändra dödsbeslut

Fallet med Eluana Englaro, 37-årig italienska som fått rätt att dö efter 17 år i koma, skakar Italien och delar det katolska landet i två tvistande delar. Italiens regering försökte i går i elfte timmen hindra hennes död genom ett dekret som förbjuder att sondmatning stoppas. Men tillförseln av näring och vätska till Eluana bromsades redan på fredagsmorgonen.

Under strecket
Publicerad
REUTERS/AP
Foto: REUTERS/AP
Annons

Den tragiska historien lämnar ingen i Italien oberörd, och protesterna från regeringen, dödshjälpsmotståndare och Vatikanen är högljudda. Fallet markerar en vändning där dörren öppnas på glänt för dödshjälp i det katolska Italien.

Englaro var 20 år när hon hamnade i koma efter en bil-olycka. Pappan Beppino Englaro har under dotterns livlösa år kämpat för att hon ska få dö. Förra året beslutade en domstol i Milano för första gången i Italiens historia att sondmatningen kunde stoppas. Domarna ansåg det bevisat att Eluanas koma är oåterkallelig, samt att hon före olyckan sagt att hon hellre dör än hålls vid liv utan kontakt med omvärlden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons