Annons
X
Annons
X

Berlusconi slogs blodig vid torgmöte

GENÈVE
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi attackerades under ett torgmöte i Milano i går kväll. Kraftigt blödande i ansiktet och chockad fördes han till sjukhus för observation.
– Jag hade mirakulös tur. En centimeter till och jag hade ­förlorat ögat, säger Berlusconi.

(uppdaterad)
[object Object]
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi blev attackerad av en man efter ett torgmöte på söndagen. Foto: LIVIO ANTICOLI/AP

Redan under Berlusconis tal inför flera tusen åhörare på Piazza ­Duomo i hjärtat av Milano var stämningen hätsk. Ett tiotal personer skrek glåpord åt den 73-­årige premiärministern och busvisslade. Berlusconi svarade med att höja volymen på högtalaranläggningen så att han överröstade häcklarna. Polis ingrep när slagsmål utbröt mellan några av bråkmakarna och säkerhetsvakterna.

När Berlusconi lämnade mötet för att tala med åhörare och ­skriva autografer, lyckades en aggressiv man tränga sig fram till honom. Han kastade en souvenir av Milanos domkyrka, Il Duomo, i ansiktet på premiärministern. Kastet var så kraftigt att Berlusconi omedelbart började blöda från näsan, läppen och munnen, enligt nyhetsbyrån Ansa. ”Det var mycket dramatiska sekunder”, skriver nätupplagan av tidningen La Repubblica.

Blixtsnabbt tryckte Berlusconis säkerhetsvakter in honom i bilens baksäte, där han satt med uppspärrade ögon till synes förlamad av chock. Men så plötsligt hävde sig den blödande Berlusconi ur bilen och försökte klättra ut bland åhörarna igen, troligen för att visa att han inte var allvarligt skadad.

Annons
X

Han sade inte ett ord, och ­sattes snabbt tillbaka i bilen av vakterna. Därefter kördes premiärministern till San Raffaele-sjukhuset, där han hålls kvar för ­observation i ett dygn. Redan i går kväll lät Berlusconi dock hälsa från sjukhuset att ”jag mår bra, jag är fortfarande här och jag kommer inte att ge mig”, skriver La Repubblica. Tidningen påstår även att Berlusconi kommer att vara under medicinsk behandling under 15–20 dagar.

En talesman för sjukhuset sade på kvällen att Berlusconi fått en ”fraktur på näsan, hade två sönderslagna tänder och skador på läpparna”.

Våldsmannen greps omedelbart efter attacken; han rörde sig inte ens ur fläcken efter det kraftiga slaget, enligt italienska medier. Han har identifierats som 42-årige Massimo Tartaglia som under tio år behandlats för psykiska problem på sjukhus i Milano. 42-åringen hade även en souvenir i form av ett krucifix i fickan, men framför allt en stark pepparspray.

Frågor väntas nu kring Berlusconis säkerhetsarrangemang. Han är visserligen en politiker som vill röra sig ute bland människor och uppträda folkligt med viss för­kärlek för att provocera. Men Berlusconi är också en kontroversiell ledare som delar Italien i två läger och väcker starka ­känslor.

Under det senaste halvåret har kontroverserna hopats omkring honom. Det har gällt hans kvinno­affärer, påstådda sexuella relationer med prostituerade och den spektakulära skilsmässan från skådespelarhustrun Veronica Larió samt hans intressekonflikter.

Men de senaste veckorna har det har även gällt anklagelser om maffiasamröre samt faktum att flera rättegångar mot honom återupptagits efter att han förlorat sin åtalsimmunitet. För en vecka sedan hölls också en stor demonstration mot Silvio Berlusconi i Rom. Missnöjet med ­honom tycks vara växande, och därmed bör även säkerhets­arrangemanget kring honom ökas, lär vissa hävda efter går­dagens attack i Milano.

Annons
Annons
X

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi blev attackerad av en man efter ett torgmöte på söndagen.

Foto: LIVIO ANTICOLI/AP Bild 1 av 5

Slaget träffade i ansiktet på Berlusconi.

Foto: PAOLO BONA/REUTERS Bild 2 av 5

Han fördes bort blödande från ansiktet.

Foto: LIVIO ANTICOLI/AP Bild 3 av 5

Den skadade Berlusconi vårdas nu på sjukhus.

Foto: LIVIO ANTICOLI/AP Bild 4 av 5

Berlusconi höll ett tal till sina anhängare i Milano, innan påhoppet skedde.

Foto: PAOLO BONA/REUTERS Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X