Annons
X
Annons
X

Berlusconi lämnade in sin avskedsansökan

Räddningspaketet med ekonomiska reformer som eurozonen pressat Italiens premiärminister Silvio Berlusconi att ta fram godkändes i dag av parlamentets underhus. Berlusconi höll vad han lovade och lämnade senare på kvällen in sin avskedsansökan till presidenten.

(uppdaterad)
Silvio Bersluconi anländer till presidentpalatset för att lämna in sin avskedsansökan.
Silvio Bersluconi anländer till presidentpalatset för att lämna in sin avskedsansökan. Foto: AP

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi lämnade i kväll in sin avskedsansökan till president Giorgio Napolitano. Berlusconi blev utbuad av demonstranter, som firade hans avgång, när han var på väg in i presidentpalatset. De skrek ”avgå” och ”hejdå Silvio” och kallade dessutom Berlusconi för clown och pajas, enligt BBC.

Efter att Napolitano accepterat Berlusconis avgång kan han nu formellt fråga före detta EU-kommisionären Mario Monti eller någon annan kandidat för att starta ett tekonkratstyre, enligt BBC.

– Vi tackar Berlusconi för det han utfört under alla de här åren, sa parlamentsledamoten Fabrizio Cicchitto till tv-kanalen.

Annons
X

Beskedet om avången kom efter en debatt i underhuset, som inleddes på förmiddagen och avslutades med omröstningen sent på eftermiddagen. En majoritet i underhuset sade ja till åtstramningspaketet som EU kräver för att Italien ska kunna börja ta sig ur den djupa ekonomiska krisen.

Berlusconi, som lovat avgå efter omröstningen, träffade under eftermiddagen Mario Monti, den nyblivne senatorn som tippats ta över och leda en ”krisregering”. Han höll enligt The Telegraph ett sista möte med sitt kabinett och kördes därefter hem till sin officiella bostad. Där träffade han några rådgivare, innan han åkte till presidentpalatset fär han lämnade in sin avskedsansökan.

Överhuset antog i fredags sparpaketet som bland annat omfattar utförsäljning av statlig egendom, privatiseringar, höjd pensionsålder, bensinprishöjningar och skattestimulanser till företag som anställer ungdomar på lärlingskontrakt.

Ekonomen Nouriel Roubini, som blev känd genom sina förutsägelser om den globala bankkrisen 2008-09 och den efterföljande recessionen och fick heta ”Doktor Undergång”, tror inte att de åtgärderna räcker för att ta Italien ur krisen.

– Jag skulle tro att det under de närmaste tolv månaderna finns en stor sannolikhet att Plan A för Italien inte kommer att fungera, säger Roubini.

Italiens statsskuld uppgår till 1,9 biljoner euro. Landet har nu ersatt Grekland som regionens finansiella kriscentrum.

ECB har undvikit att gå in som långivare men gjort stödköp av italienska statsobligationer för att tvinga ned räntenivån. Roubini betecknar eurozonens stödfond EFSF som ”ett skämt”. Om inte heller Internationella valutafonden kan gå in med stöd tror Roubini att Italien kan tvingas in i en skuldrekonstruktion och i slutänden tvingas lämna eurozonen.

Berlusconis år vid makten svd.se

TT-Reuters / Gustav Sjöholm, SvD

Annons
Annons
X

Silvio Bersluconi anländer till presidentpalatset för att lämna in sin avskedsansökan.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X