Annons
X
Annons
X

Berlusconi har lovat att avgå

STOCKHOLM (Direkt) Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har lovat att avgå efter årsskiftet och tidigarelägga valen till mars 2012.

Av Direkt, TT
[object Object]
Silvio Berlusconi.

Löftena har getts till Lega Nords ledare Umberto Bossi i utbyte mot stöd för bland annat pensionsreformer. Det rapporterar tidningen la Repubblica enligt Bloomberg News.

Eurozonens ledare, med Frankrike och Tyskland i spetsen, kräver att Berlusconi på onsdagens toppmöte presenterar en plan på hur tillväxten i landet ska ta fart och hur de stora skulderna ska betalas av. I ett extrainsatt krismöte i måndags nådde Berlusconi inga framgångar, Lega Nord sade då nej till att höja pensionsåldern till 67 år.

Men på tisdagskvällen sade Lega Nords ledare Umberto Bossi att han nått en överenskommelse med landets premiärminister Silvio Berlusconi om pensionsreformer.

Annons
X

– Vi lyckades till slut hitta ett sätt. Nu får vi se hur EU tar emot det, sade Bossi, rapporterar Reuters.

Trots det svarade Bossi ”jag är fortfarande pessimist” på frågan om han fortfarande såg dystert på chanserna för regeringens överlevnad. Parterna inom den italienska regeringen har olika syn på hur de ekonomiska reformer som eurozonens ledare kräver ska genomföras.

– Regeringen är i riskzonen. Situationen är svår, väldigt farlig. Det här är ett dramatiskt tillfälle, sade partiledaren Umberto Bossi tidigare under tisdagen till journalister i parlamentet.

Berlusconi anser att ”ingen har något att frukta” beträffande landets skuldberg på 1,9 biljoner euro. Inför ett regeringsmöte i går menade han också att Italien inte behöver några lektioner från andra EU-länder.

– Ingen är i position att hålla lektioner för sina partner, sade han.

DIREKT-TT

Annons
Annons
X

Silvio Berlusconi.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X