Annons
X
Annons
X

Berlusconi har förlorat majoriteten - men vann

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi vann budgetomröstningen i landets parlament sedan oppositionen avstått från att delta i omröstningen. Röstsiffrorna antyder samtidigt att Berlusconi har förlorat sin majoritet bland rösterna i parlamentet.

Av TT
(uppdaterad)
Italiens premiärminsiter Silvio Berlusconi har tappat majoriteten i parlamentet, men lyckades vinna budgetomröstningen ändå. Oppositionen avstod.
Italiens premiärminsiter Silvio Berlusconi har tappat majoriteten i parlamentet, men lyckades vinna budgetomröstningen ändå. Oppositionen avstod. Foto: AP

Silvio Berlusconi fick i budgetomröstningen bara med sig 308 av rösterna i parlamentet, vilket är betydligt färre än de 316 röster som krävs för att ha absolut majoritet i parlamentet.

Det totala antalet röster uppgår till 630.

– Regeringen har inte längre majoritet i denna kammare, konstaterade Pier Luigi Berani, ledare för det största oppositionspartiet DP, efter omöstningen enligt AFP.

Annons
X

– Lämna in din avskedsansökan, tillade Berani.

Uppmaningen var riktad till Berlusconi.

Enligt Berani löper Italien till följd av den politiska krisen nu en faktisk risk för att straffas ut från kapitalmarknaden, där Italiens obligationsräntor har skjutit upp till rekordnivåer i veckan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Italiens regering och premiärminister Silvio Berlusconi ställdes inför den kritiska omröstningen om fjolårets budget i eftermiddags. Det är vanligtvis en procedurfråga men med de skyhöga statsobligationsräntorna och en statsskuld på 120 procent av BNP hade det växt till en avgörande stund.

  Italien kan bli nästa land som tvingas be om nödlån och Berlusconi har tvingats att ta fram en åtgärdsplan för att få ordning på landets finanser samt acceptera att EU- och IMF-inspektörer åker till Rom för att övervaka åtgärderna.

  Dagens tidigare börsuppgång i Milano mattades av efter nyheten om att Silvio Berlusconis koalitionsregering tappat majoriteten i parlamentet i Rom och därmed riskerar att röstas ned i en förtroendeomröstning.

  Berlusconis regering har sedan 2008 klarat sig genom 52 förtroendeomröstningar i Italiens parlament, men den 53:e, som nu hägrar, kan bli den sista för den omstridde högerledaren och mediemogulen.

  På räntemarknaden, där Italien är på väg att straff ut sig med höga riskpremier, steg räntan på Italiens tioåriga statsobligation till 6,70 procent efter att vid lunchtid ha legat under 6,60 procent.

  Euron tappade marginellt i värde omedelbart efter omröstningen i Rom.

  En ränta närmare sju procent brukar anses vara en smärttröskel för vad den privata marknaden kan acceptera innan landet kan tvingas begära stöd från IMF och EU.

  Om de italienska obligationsräntorna biter sig fast på dagens rekordhöga nivåer kan det snabbt uppstå ett läge där landet måste få stöd utifrån för att klara finansieringen framöver, enligt Filip Andersson, ränteanalytiker på Royal Bank of Scotland.

  – Problemet är att Italien är för stort, en av Europas största ekonomier. Landet har samtidigt världens tredje största statsskuld, efter USA och Japan, säger Andersson.

  ”Italien på väg att bli en riktig rysare” blog.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Italiens premiärminsiter Silvio Berlusconi har tappat majoriteten i parlamentet, men lyckades vinna budgetomröstningen ändå. Oppositionen avstod.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X