Inget på Berlins matscen är skapat av tyskar

Bland de klassiska finkrogarna och den billiga kebaben växer ett nytt mellanskikt fram på Berlins matscen.
Bland de klassiska finkrogarna och den billiga kebaben växer ett nytt mellanskikt fram på Berlins matscen. Foto: Miriam Preis

Den tyska huvudstaden är mer än bara techno och turistattraktioner. SvD Mat & resor utforskar en ung, levande krogscen och träffar dess förgrundsgestalter.

Under strecket
Publicerad
Nyskördat. Alan Micks är kökschef på restaurang Michelberger, där de använder grönsaker från sin egen odling.

Nyskördat. Alan Micks är kökschef på restaurang Michelberger, där de använder grönsaker från sin egen odling.

Foto: Miriam Preis
Restaurang Otto i Prenzlauer Berg serverar enkla men innovativa rätter och naturviner.

Restaurang Otto i Prenzlauer Berg serverar enkla men innovativa rätter och naturviner.

Foto: Miriam Preis
Idag hittar man allt från hantverksbagerier och naturvinsbarer till ambitiösa  restauranger  i Berlin.

Idag hittar man allt från hantverksbagerier och naturvinsbarer till ambitiösa restauranger i Berlin.

Foto: Miriam Preis
På nyöppnade Remi vill man göra lunchen till en lika viktig måltid som middagen.

På nyöppnade Remi vill man göra lunchen till en lika viktig måltid som middagen.

Foto: Miriam Preis
Bubbligt  naturvin från Medoza i  Argentina på restaurang Remi.

Bubbligt naturvin från Medoza i Argentina på restaurang Remi.

Foto: Miriam Preis
Dalad Kambhu är kökschef på enstjärniga thaikrogen Kin Dee. Hon handlar ofta lokala råvaror på saluhallen.

Dalad Kambhu är kökschef på enstjärniga thaikrogen Kin Dee. Hon handlar ofta lokala råvaror på saluhallen.

Foto: Miriam Preis
Grönkål med senap och persiljeemulsion – en estetisk  anrättning från Nobelhart & Schmutzig.

Grönkål med senap och persiljeemulsion – en estetisk anrättning från Nobelhart & Schmutzig.

Foto: Miriam Preis
Kärnmjölksglass med maräng och bipollen, på Nobelhart & Schmutzig.

Kärnmjölksglass med maräng och bipollen, på Nobelhart & Schmutzig.

Foto: Miriam Preis
Sommelier Billy Wagner är en av ägarna till Nobelhart & Schmutzig, som var tidiga med lokala råvaror och naturviner.

Sommelier Billy Wagner är en av ägarna till Nobelhart & Schmutzig, som var tidiga med lokala råvaror och naturviner.

Foto: Miriam Preis
En rätt på tofu är en av alla eleganta serveringar på Ernst, där menyn ändras hela tiden.

En rätt på tofu är en av alla eleganta serveringar på Ernst, där menyn ändras hela tiden.

Foto: Miriam Preis
Dylan Watson-Brawn och hans kockar på Ernst serverar ett trettiotal smårätter inspirerade av Japan.

Dylan Watson-Brawn och hans kockar på Ernst serverar ett trettiotal smårätter inspirerade av Japan.

Foto: Miriam Preis
Jämfört med andra europeiska huvudstäder är Berlin en ung matstad, men med en ny våg av ambitiösa kockar har nivån höjts rejält.

Jämfört med andra europeiska huvudstäder är Berlin en ung matstad, men med en ny våg av ambitiösa kockar har nivån höjts rejält.

Foto: Miriam Preis
Annons

När den irländske kocken Alan Micks flyttade till Berlin för sju år sedan var staden främst känd för sin billiga kebab och ett fåtal klassiskt inriktade finkrogar. Däremellan fanns inte mycket.

– Kebaben är fortfarande billig, ingen inflation där. Men mycket har hänt i mellanskiktet, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons