Annons

Fredrik Agell:Berlinmurens fall var bara en tidsfråga

Foto: Peter Diedrich/SvD

I dag är det 30 år sedan Berlinmuren föll. En ny bok skriven av den före detta generalsekreteraren i DDR, Egon Krenz, redogör för de invecklade politiska turer som präglade den dramatiska hösten 1989.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Peter Diedrich / SvD Bild 1 av 1

Under den fredliga revolutionen hösten 1989 demonstrerade medborgarrörelser i DDR mot orättsstaten, vilket ledde till en vändning. Murens fall kvällen den 9 november var inte bara början till slutet på SED-diktaturen och kalla kriget, utan utgjorde också den logiska övergången till den tyska återföreningen, till historiens slut, med Francis Fukuyamas symboltyngda ord, till den liberala demokratins världshegemoni, till marknadsekonomi, globalt välstånd, mänskliga rättigheter.

Passagen ovan invaggar oss i den falska tryggheten att historien har en riktning, kanske också ett högre mål. Men inget av de kursiverade begreppen var etablerade när det begav sig; de är förenklande förståelsekategorier, som media, politiker, skilda intressen tagit i bruk för att genomdriva sin syn på sakernas ordning, ofta i en vilja att skapa historia genom att skriva historia. Nej, om det är något som kännetecknar det händelserika året 1989 är det oordningen.

Annons
Annons
Annons