Annons

Lotta Lundberg:Berlinmurens fall – ett gigantiskt sociologiskt experiment

Vockerode i östra Tyskland.
Vockerode i östra Tyskland. Foto: Nancy Jesse

Opinionsundersökningarna visar att högerextrema AfD kommer att bli det största partiet när förbundsländer i östra Tyskland går till val i höst. Hur kunde det bli så? Följ med Lotta Lundberg på en resa i det forna DDR 30 år efter Berlinmurens fall.

Under strecket
Publicerad

När muren revs gick de flesta Berlinbor ut på gatorna och skrålade. Men inte Angela Merkel. Den 35-åriga fysikern satte sig i bastun i stället. Där begrundade hon faktum. Hon förstod att detta skulle påverka, inte bara hennes framtid, utan hela världens: Revolutionen som inte spillde en droppe blod.

I år är det 30 år sedan. Om jag zoomar ut kan jag se det som ett gigantiskt sociologiskt experiment. Det land som hade satt världen i brand skulle straffas, det var ju inte första gången. Efter de sex blodiga krigsåren bestämde sig segrarna för att för alltid försvaga Tyskland. Dela landet. Efter några års uppbyggnad och Entnazifisierung, avnazifiering, började segrarna bekämpa varandra inbördes. De hade ju så olika förståelse för ordet demokrati. När Sovjet upptäckte att deras sida åderlåtits: att den subventionerade arbetskraften hellre vill bo i väst, beslutade de att resa en mur för att hindra de egna medborgarna från att fly.

Annons
Annons
Annons