Annons
Recension

Weissensee säsong 3Berlinmuren faller i nya Weissensee

Jörg Hartmann (t h) spelar ”Weissensees” mest intressanta rollfigur Falk Kupfer, här i ett möte med sin exfru Vera (Anna Loos). På tisdag kl 20 är det svensk premiär för säsong 3 av den tyska tv-serien.
Jörg Hartmann (t h) spelar ”Weissensees” mest intressanta rollfigur Falk Kupfer, här i ett möte med sin exfru Vera (Anna Loos). På tisdag kl 20 är det svensk premiär för säsong 3 av den tyska tv-serien. Foto: Julia Terjung/Ziegler Film

Trots några endimensionella rollfigurer håller även säsong 3 av ”Weissensee” hög nivå. Till detta bidrar framför allt en omsorgsfull detaljerikedom i DDR-miljöerna och Jörg Hartmanns tolkning av Stasi-officeren Falk Kupfer.

Under strecket
Publicerad

Trots dålig sändningstid på blanka eftermiddagen hittade den första säsongen av ”Weissensee” för ett par år sedan fram till en entusiastisk svensk publik. När det nu är dags för säsong 3 av tv-serien om två familjer i 1980-talets DDR – den ena ur Stasi-noblessen, den andra ur frispråkiga dissidentkretsar – har den fått en betydligt bättre tablåplacering: klockan 20 på kvällen.

Vi kastas direkt in i de dramatiska händelserna den 9 november 1989, den där oförglömliga kvällen då Berlinmuren öppnades och östberlinare för första gången på 28 år kunde promenera på den västra sidan om ”skyddsvallen mot fascismen”. Och frågan inställer sig omedelbart: tål ”Weissensee” att muren faller, eller låg dess dramatiska dragningskraft i själva verket i den klaustrofobiska tillvaron i den östtyska huvudstaden?

Annons
Annons
Annons