Annons
X
Annons
X

Berlin dokumenterar sig själv

Berlin filmar sig själv i ett unikt 24 timmar långt mastodontprojekt som drar igång nästa fredag klockan sex på morgonen. Flera tusen timmar film ska spegla miljonstadens rytm och osminkat dokumentera vardags­livet i den en gång delade huvudstaden.

Vid sidan av 80 professionella filmare, bland dem kända dokumentärfilmare som Romuald Karmakar och Volker Koepp samt regissören Rosa von Praunheim, uppmanas alla Berlinbor att skapa sin egen videodagbok.

– Varje människa är intressant. Varje Berlinbo är en filmstjärna, säger regissören Volker Heise som står bakom det närmare 30 miljoner kronor dyra projektet 24hBerlin.

Avsikten är att visa Berlins mångfald och under ett dygn skildra människor från alla samhällsskikt. Från borgmästare Klaus Wowereit – en okonventionell politiker som har väckt uppmärksamhet med sitt uttalande ”Jag är bög. Och det är bra så!” – till invandrare, pensionärer, arbetslösa, läkare eller småbarns­föräldrar.

Annons
X

–Om 20 eller 50 år kommer människor att vilja veta hur vi levde 2008, säger Volker Heise i en video på projektets hemsida.

Det är första gången i tv-historien som det filmas 24 timmar nonstop i en enda stad. Filmmaterialet på förmodligen flera tusen timmar ska sedan klippas och förtätas till 24 timmar. Exakt ett år senare visas det i full längd på tv-stationerna RBB, Arte och finska Yle Teema 24. Filmmaterial som inte sänds sparas för fram­tiden i ett digitalt arkiv.

Kända skådespelare som Anna Thalbach och Boris Aljinovic, modeskaparen Fiona Bennett och fotbollsklubben Hertha BSC sponsrar projektet som enligt RBB-chefen Dagmar Reim väntas skapa ett ”globalt sug” med liknande dokumentärer i andra metropoler.

Förberedelserna är nu inne i slutspurten. I förra veckan söktes fortfarande aktörer för de professionella filmteamen, bland annat en blivande pensionär som har sin sista arbetsdag den 5 september samt en singel i åldern 30–45 som vill delta i Power-Dating.

Planeringen är det dock ingen som vågar lita på.

–Dokumentärfilmarens grund-regel nummer ett är att ingen plan överlever verkligheten, säger Volker Heise.

– Men som tur är finns grundregel nummer två: verkligheten är alltid mer spännande än planen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X