Annons
X
Annons
X

Berkeley-professor sågar Anders Borg

Sveriges finansminister Anders Borg blir brutalt sågad av en ledande ekonomiprofessor. Detta efter ett uttalande i tv-programmet Charlie Rose.

Sveriges finansminister Anders Borg.
Sveriges finansminister Anders Borg. Foto: MARC FEMENIA/SCANPIX

J. Bradford DeLong, professor vid universitetet Berkeley i USA, skrev på söndagen i ett
blogginlägg att Anders Borg inte alls verkar förstå den ekonomiska situationen. Kommentaren kom efter att Borg medverkat i tv-programmet
Charlie Rose, där även IMF-chefen Christine Lagarde och ett antal andra finanspolitiska högdjur deltog.

Borg framhöll i tv-programmet Tysklands ekonomiska reformer under finanskrisen som ett föredöme framför den amerikanska finanspolitiken under samma period. I stället för att rädda sig självt med ett räddningspaket för att stimulera ekonomin gjorde Tyskland stora strukturella förändringar. Och det är tack vare den stramare politiken som Tyskland i dag har en lägre arbetslöshet än före 2008, medan arbetslösheten i USA har exploderat, sade Borg.

Ett uttalande som fick DeLong att se rött.

Annons
X

”Åtminstone som jag förstod det var den största delen av Sveriges svar på finanskrisen en aggressiv expansiv penningpolitik som sänkte värdet på kronan med 15 procent precis när nedgången slog till”, skriver DeLong.

”I en liten öppen ekonomi som Sverige kan minsta försvagning i valutan generera stora ökningar i den totala efterfrågan. Det var det som höll ökningen i den svenska arbetslösheten på endast 2 procentenheter (under 2008 och 2009 reds anm.) jämfört med 5 procentenheter här i USA.”

”Men nu säger alltså Borg att det var den tighta finanspolitiken som var Sveriges mirakelkur under krisåren – och att skälet till att Tyskland hade en mindre nedgång än den i USA var att Tyskland hade införlivat en mindre expansiv finanspolitik. Det är för det första inte sant. De finanspolitiska skillnaderna i Tyskland och USA under krisen var triviala. För det andra – om det hade varit sant – så skulle en stramare stimulanspolitik i Tyskland boostat förtroendet och genererat nedgångar på räntemarknaden och därmed öppnat för privata investeringar. Men nedgångarna i räntorna i Tyskland och USA under krisen var likvärdiga.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Anders Borg har de senaste åren fått mycket beröm för Sveriges finanspolitik under krisåren. Senast i november förra året korades han av tidningen Financial Times till
  Europas bäste finansminister. Men på sistone har han fått utstå mer kritik. Främst på hemmaplan för sina hårda utspel mot
  riskkapitalet och
  bankerna. Den vanligaste kritiken är att Borgs hårda ord oftast verkar vara ett spel för gallerierna.

  Nliv.se har sökt Anders Borg för en kommentar.

  • TESTA DIG SJÄLV:
  Vad kan du om Sveriges finansministrar?

  Annons
  Annons
  X

  Sveriges finansminister Anders Borg.

  Foto: MARC FEMENIA/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X