Annons

Bergtagen

Kalla krigets hemliga försvarsanläggningar är på väg att bli en del av Sveriges kulturhistoria. Snart öppnas ytterligare ett hemligt bergrum vars enorma kanon skulle rädda Stockholm om Sovjet anföll över havet. SvD steg ned i en sluten värld.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I det hemliga bergrummet på Landsort kunde man bland annat följa fiendens rörelser på Östersjön. Ammunitionsdurken och den enorma Boforskanonen ligger vägg i vägg.

Foto: LARS PEHRSONBild 1 av 7

Erstabatteriet på Landsort.

Foto: LARS PEHRSONBild 2 av 7

Hemligt bergrum öppnas - dess enorma kanon skulle rädda Stockholm om Sovjet anföll - SvD har varit där.

Foto: LARS PEHRSONBild 3 av 7

Överst: 12 cm tornautomatpjäs m/70.

Bild 4 av 7

Det trånga logementet fyra våningar ner i berget vittnar om Sveriges beredskap att snabbt kunna bemamma sina hemliga bergrum. Totalt finns 25 sängplatser i 3:e pjäs på Landsort.

Foto: LARS PEHRSONBild 5 av 7

Landsort

Foto: LARS PEHRSONBild 6 av 7
Foto: LARS PEHRSONBild 7 av 7

Hjälm på!

Äventyret startar med en varning. Förra gången personal gick ner i berget slog Fortifikationsverkets informationschef huvudet i den hemliga Boforskanonen. Det gäller alltså att se upp när en hittills sekretesskyddad svensk militäranläggning nu ska öppnas för besök. Vi befinner oss på Landsort, dit isbrytaren Atlas har stångat sig fram genom drivis för att släppa av oss. Längst ut i havsbandet, söder om Nynäshamn, är Landsort känt som sommarens badparadis, men detta är också havsörnens och huggormens eviga rike där kanoner stod riktade mot öster under hela 1900-talet. Här var en av kalla krigets strategiska platser där Sveriges hemliga bergrum skulle användas för att stoppa det befarade anfallet från Sovjet.

Annons
Annons
Annons