Annons

”Bergström öppnar för moraliskt vilda västern”

Att tillåta dödshjälp eller läkarassisterat självmord kommer enligt vår mening ofrånkomligen att leda till att sårbara människor utnyttjas av utomstående intressen. Det skriver fyra debattörer.

Under strecket
Publicerad

Mitt i sommarvärmen kommer det sorgliga beskedet att läkaren Staffan Bergström har tillhandahållit en dödlig dos sömnmedel till en 64-årig ALS-sjuk man, för att denne skulle kunna ta sitt liv. Bergström är pensionerad läkare, men även ordförande i den dödshjälpsförespråkande riksföreningen Rätten till en värdig död, och assisterade mannens självmord utan någon tidigare patientrelation. Vi menar att han därmed utnyttjade patienten i debattsyfte för att påverka Sveriges lagstiftning till förmån för dödshjälp.

En människa är ingen ö. Ett enskilt beslut för dödshjälp får därför konsekvenser för anhöriga och vänner, liksom för samhället i stort. Bergström anser sig inte ha mer att förlora på det hela än den tydligen onödiga läkarlegitimationen, men utan tvekan föreligger här ett uppsåtligt brott mot de läkaretiska reglerna vid utskrivandet av läkemedel med syfte att döda. Även frågan om hur Bergström har införskaffat ett preparat i dödlig dos väcker allvarliga funderingar. Men med den här texten vill vi ändå särskilt beklaga den signal som Bergström sänder ut om att vi i svåra livssituationer endast skulle ha en enda utväg – döden.

Annons
Annons
Annons