Annons
X
Annons
X

Rekordpriser för Bergmans lösöre

Teateraffischer och filmpriser. Serviser, ölglas, bestick och kaffekoppar. Karmstolar och soffbord. I går gick Ingmar Bergmans bohag under klubban på Bukowskis auktionshus och priserna skenade – en sprattelgubbe i papp gick för 29 000 kronor och en trämodell av Dramaten för mer än en miljon kronor. De berömda
schackpjäserna, troligen från filmen Det sjunde inseglet, såldes för en miljon kronor.

Det fanns inte en plats kvar på Bukowskis på Arsenalgatan i Stockholm när Ingmar Bergmans bohag auktionerades ut på måndagen. Två salar var fullsatta och också i auktionshusets lokaler i Göteborg och Malmö gick det att följa budgivningen.

Hela auktionen
direktsändes dessutom på nätet och bud kom både via telefon och e-bud.

Men så var det också en unik chans att köpa delar av Ingemar Bergmans bohag. Allt från silverbestick till ett fia med knuff-spel och en sprattelgubbe gick under klubban. Här fanns karmstolar och matbord av Carl Malmsten, två fotografier på Ingemar Bergman och Igor Stravinskij, lampor, affischer, tavlor och serviser.

Annons
X

En Laterna Magica, 31 schackpjäser som användes i Det sjunde inseglet och en Golden Globe-statuett för Smultronstället fanns bland de saker som det gick att bjuda på för dem som älskar Bergmans filmer.

Redan i inledningen av auktionen stod det klart att priserna skulle skena iväg. Sprattelgubben – gjord av papp och föreställande en röd djävul som Bergman fick av sitt barnbarn Ola – hade ett utropspris på 300-400 kronor och gick för 29 000 kronor.

– Det går jättebra. Visst hade vi trott på en bra auktion med högre slutpriser än utropspriser, men det här har överraskat även oss, säger utroparen Tom Österman till SvD.se mitt under auktionen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett fia-spel med ett utropspris på 300 till 500 kronor slutade på 15 500 kronor och en fåtölj med fotpall av Charles och Ray Eames gick för 115 000 kronor – trots att utropspriset var satt till 30 000 till 40 000 kronor och fåtöljen hade skador.

  En trämodell av Dramaten i skala 1:50 med Ingmar Bergman sittande på sin favoritplats slutade på 1 025 000 kronor och fotografierna på Bergman och Stravinskij – troligtvis tagna vid en operapremiär i Stockholm 1961 – klubbades för 26 000 respektive 27 000 kronor.

  – Att modellen av Dramatiska teatern gick för över miljonen är lite överraskande. Men också att många av de enklare småsakerna, som etsningar, går för 30 000 till 50 000 kronor har förvånat oss, säger Tom Österman.

  Intresset har varit rekordstort inför auktionen. Experter har kommenterat vilka objekt som har störst värde och bland de mest eftertraktansvärda sakerna finns bland annat en litografi av Edvard Munch på August Strindberg från 1896, signerad med blyerts. Den slutade på 540 000 kronor.

  Ett satsbord i tre delar, där Ingmar Bergman ristat in personliga anteckningar, hade ett utropspris på 8 000 till 10 000 kronor och gick för 85 000 kronor. Två sängbord, varav Bergman klottrat personliga anteckningar på det ena, gick för 340 000 kronor.

  Och det omtalade porträttfotografiet av Bergman taget av Irving Penn med dedikationen ”With greetings and many thanks, Irving Penn” slutade på 520 000 kronor – en fördubbling av utropspriset på 200 000 till 300 000 kronor.

  De höga priserna fick många att åka hem tomhänta.

  – Jag drömmer om att köpa en etsning, Det sjunde inseglet, men det verkar inte som 1 000 kronor räcker långt, konstaterade filmforskaren Birgitta Steene, Bromma.

  Och visst hade hon rätt – en gammal stereo med förstärkare, skivspelare och högtalare gick för nästan tio gånger mer än utropspriset. 98 000 kronor fick inroparen punga ut med.

  Samtidigt gick Bergmans skivsamling med både vinyl och cd-skivor för 72 000.

  Totalt inkasserades smått otroliga 18 miljoner kronor under auktionen.

  Slutpriser från auktionen bukowskis.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X