Annons
X
Annons
X

Bergman dyker upp i musikal

Ingmar Bergman drar till Hollywood i det amerikanska kultpopbandet Sparks första radiomusikal. Ikväll är det världspremiär för The seduction of Ingmar Bergman i P1 och på Södra teatern i Stockholm.

Bröderna Ron och Russel Mael bildade Sparks 1970 och har sedan dess byggt upp en besatt fanskara som följt deras fladdrande mellan dramatisk disco, glamrock, new wave och syntpop. Att de gör en musikal om Ingmar Bergman direkt för Radioteatern är tack vare regissören Marie Wennersten, som blev Sparksfrälst när hon såg dem spela på Södra teatern 2004.

–Jag hade aldrig varit med om en sådan energi och kärlek från publiken. Det var som Södra teatern skulle lyfta och flyga iväg, berättar Marie Wennersten.

–Jag skrev till Sparks fansida och tackade för upplevelsen, och Russel svarade med att bjuda mig till en konsert i Los Angeles. Jag åkte dit som journalist och gjorde ett reportage. Vi har brevväxlat sedan dess och jag har hela tiden drömt om att dra in dem i radiovärlden.

Annons
X

Efter flera månaders övertalningsförsök tackade duon ja och skrev en musikal som tar avstamp i Cannesfestivalen 1956, där Bergmans Sommarnattens leende belönades med Guldpalmen. Resten av handlingen är en vild fantasi om hur Ingmar Bergman (spelad av Jonas Malmsjö) flyttar till Hollywood, och hur stjärnlivets lockelser förvandlas till en Kafkalik mardröm.

–Musiken är storslagen, på gränsen till storvulen. Men det är själva poängen med Sparks, att de är ”larger than life”.

Härnäst vill bröderna Mael göra en spelfilm av The Seduction of Ingmar Bergman, och dessutom tänker prestigefyllda Royal Festival Hall i London sätta upp den som scenmusikal, avslöjar Marie Wennersten.

–Russel och Ron säger att det tänker jobba med projektet de närmaste åren. Det blev större än de någonsin hade trott och en vidareutveckling de gått och väntat på.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X