Rekordmånga elever i nationellt läsprojekt

Tio titlar. 35 000 skolelever. Läsrörelsens stora ungdomssatsning ska lyfta litteratur i skolorna, men också bidra till ett fortsatt demokratiskt samhälle.

Tio titlar ingår i projektet som fått namnet Berättelser som förändrar.
Tio titlar ingår i projektet som fått namnet Berättelser som förändrar. Foto: Pressbilder

Vi vill att de ska lära sig av andras berättelser, bli nyfikna och stå upp för ett humant samhälle.

Läsrörelsens ordförande Elisabet Reslegård leder projektet Berättelser som förändrar. Foto: Läsrörelsen.

I en tid av oroligheter och nyckfull politik får ett projekt som engagerar sig för ett tolerant samhälle en allt viktigare roll. "Berättelser som förändrar" ska verka för att genom andra förstå sig själv, berättar projektledaren Elisabet Reslegård.

– Sverige är ett öppet land som jag hoppas att vi får behålla. Genom satsningen vill vi att eleverna ska lära sig av andras berättelser, bli nyfikna och stå upp för ett humant samhälle. Det är också sådana berättelser som ingår i projektet.

Sjösättningen av projektet är nästan klar. Böcker har skickats ut till de 95 högstadie- och gymnasieskolor som deltar under våren och i måndags hölls den första inspirationskonferensen i Malmö. Vilken dag som helst ligger också de elva Facebooksidorna uppe som elever och lärare kan ta del av: en för varje utvald boktitel och en för skolans svensklärare, bibliotekarie och skolledare.

Av totalt tio boktitlar får varje anmäld skola en klassuppsättning av en titel och förbinder sig till att köpa ytterligare en. Tanken är att eleverna ska dela läsupplevelsen genom diskussioner i klassrummet och på nätet.

– Eleverna läser en gemensam bok och jobbar i grupper. Det ska vara en diskussion som är levande, säger Elisabet Reslegård.

Det här är ett projekt som riktar sig till både killar och tjejer, vana och ovana läsare.

Hur kom ni på idén till projektet?

– Det började egentligen med att författaren David Lagercrantz tog kontakt med mig några dagar innan presskonferensen för den fjärde Millennieboken. Han är med i vårt läsråd så det är inte så konstigt, men jag hade flera missade samtal och när han väl fick tag i mig sa han: "Jag har bestämt mig för att donera ett ansenligt bidrag till Läsrörelsen." Som ideell förening måste man dra i varenda krona och är inte van vid att någon ringer och vill ge en pengar.

– Min spontana reaktion var att det kan vara utgångspunkten för ett projekt riktat till ungdomar. Vi har under de senaste åren haft många satsningar som vänt sig till yngre barn och länge pratat om att göra något för ungdomar igen.

Bland de tio titlarna finns bland andra När hundarna kommer av Jessica Shiefauer och Jag är Zlatan Ibrahimovic av David Lagercrantz. Hur har urvalet gått till?

– Att Zlatan-boken skulle ingå var självklart eftersom det var utgångspunkten. Resan David gjorde med boken var enorm och gjorde honom till Sveriges främsta läsambassadören under flera år. Men det här är ett projekt som riktar sig till både killar och tjejer, vana och ovana läsare. I det här fallet gällde det att hitta en huvudpedagog som jobbar med litteratur på ett bra sätt, och då kom namnet Ann Boglind upp. När hon sa ja trillade poletten ner. Hon är en person med mycket högt förtroende, universitetslektor i svenskämnet didaktik som själv undervisat blivande facklärare, som fortsatt jobba i en skola för att hela tiden ha kontakt med eleverna och varit ordförande i Svensklärarföreningen i många år.

– Ann är ansvarig för urvalet, men en referensgrupp av ungdomar har aktivt varit med och tyckt till. De har fått läsa sammandrag utav de böcker hon tagit fram och kommit med synpunkter.

Varför behövs ett sådant här nationellt läsprojekt?

– Om man arbetar med en läsfrämjande organisation tycker jag att man ska jobba i stora områden. Men det är också roligt och spännande att arbeta över hela landet och man lär sig av varandra. Jag är själv uppvuxen i Norrland och vet att det finns ett liv utanför storstadsregionerna.

Är det för sent att anmäla sig nu?

– Inte om man bor i Stockholm, ett angränsande län eller Norrland, däremot i södra Sverige. Vi vill att de deltagande svensklärare, skolbibliotekarie och skolledare ska vara med under konferenserna och vi kan inte begära att man ska resa långt för att delta.

Tio titlar ingår i projektet som fått namnet Berättelser som förändrar.

Foto: Pressbilder Bild 1 av 2

Läsrörelsens ordförande Elisabet Reslegård leder projektet Berättelser som förändrar.

Foto: Läsrörelsen. Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X