MetropolBerättelsen som Putins Ryssland vill sudda ut

Eugen Ruges ”Metropol” fångar den febrigt paranoida stämning som rådde i 1930-talets Moskva.
Eugen Ruges ”Metropol” fångar den febrigt paranoida stämning som rådde i 1930-talets Moskva. Foto: Pavel Golovkin / TT, Privat / Nilsson förlag

”Metropol” skildrar den mardröm som Moskva var under Stalinterrorn. Anders Q Björkman läser en strålande roman som påminner oss om det skräckvälde som Putin i dag vill få oss att glömma.

Publicerad
Eugen Ruge.

Eugen Ruge.

Foto: Privat/Nilsson förlag
Annons

Eugen Ruges nya roman – som kretsar kring förföljelserna i 1930-talets Sovjet – ges ut på svenska i en tid då det är synnerligen viktigt att minnas Stalinterrorn. Detta eftersom Putins Ryssland är i full färd med att sudda ut det förflutna. Förra veckan förbjöds Memorial, den människorättsorganisation som i över 30 år har arbetat för att dokumentera stalinismens förbrytelser.

I ”Metropol” fångar Eugen Ruge den febrigt paranoida stämning som rådde i 1930-talets Moskva. Här möter vi Stalinterrorn ur ett annat perspektiv än det i Arthur Koestlers klassiker ”Natt klockan tolv på dagen”. Där Koestler tog med läsaren in i förhörsrummet, skildrar Ruge hur den nyckfulla arresteringsvågen kunde te sig utanför Lubjanka-fängelset, och för dem som inte tillhörde partiets övre skikt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons