X
Annons
X
Recension

Hitlers München Berättelsen om unge Hitler kusligt aktuell

Hur kunde den demokratiska, pacifistiska staden München forma en krigisk diktator som Hitler? Isabelle Ståhl har läst en angelägen bok om hur Hitler blev nazist. Och undrar hur hans glöd hade tolkats idag – då karismans värde devalverats och framgångsrika politiker är sterilt byråkratiska och torftiga.

”Stöttrupp Hitler”, nazistiska kuppmakare i München 1923. Foto: Interfoto/IBL
Läs mer om Vårens böcker 2018

När jag får i uppdrag att recensera ”Hitlers München” frågar jag mig först om världen behöver ännu en bok om Hitler; det finns ju redan så många, alla aspekter av honom tycks vara avhandlade. ”Hitlers München” har emellertid kvaliteter som ger den existensberättigande.

Svante Nordin är professor i idé- och lärdomshistoria, har tidigare skrivit omfattande verk om verk om den västerländska filosofins historia under 1800- och 1900-talen och biografier om bland andra Winston Churchill och Fredrik Böök. Den här boken handlar om Adolf Hitler och om staden München, som enligt Nordin på ett avgörande sätt formade diktatorn och blev den nationalsocialistiska rörelsens födelseort. Här fick Hitler inspirationen till antisemitismen, hakkorset, livsrumsteorin och hatet mot demokratin.

”Stöttrupp Hitler”, nazistiska kuppmakare i München 1923.

Foto: Interfoto/IBL Bild 1 av 3

Svante Nordin är professor emeritus i idéhistoria vid Lunds universitet. Han har tidigare bland annat publicerat ”1900-talet. En biografi” och ”Winston. Churchill och den brittiska världsordningens slut”.

Foto: Christopher Hunt Bild 2 av 3
Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X