Alva Dahl:Berättelsen om alfabetet ett kulturhistoriskt ABC

Funktion och estetik, ekonomi och teknik, maktstrider och religion – många faktorer har samverkat till att forma det latinska alfabet och den typografi som vi idag tar för givna. En ny norsk bok sammanfattar de bokstavliga konjunkturerna från antiken till idag.

Under strecket
Publicerad

Ur Albrecht Dürers typografiska handbok från 1525.

Annons

Vi fyller övningsböckerna med rad efter rad av vingliga bokstäver, lär oss mödosamt att tyda och forma dem i enlighet med vuxenvärldens kommunikationsvanor. Snart avkodar vi blixtsnabbt och oreflekterat symbolerna på mjölkpaket och gatuskyltar, och därefter tar de flesta av oss som använder latinska bokstäver dessa för givna, åtminstone om vi inte behärskar något ytterligare skriftsystem att jämföra det med. 

Vi möter nya utmaningar i läroplanen och livet och anser det kanske rentav lite barnsligt att intressera sig för alfabetet. Själv dömde jag som snorkig sjuåring ut ”Lennart Hellsings ABC” som det solklart töntigaste inslaget i Björnes magasin. Tjugo år senare hörde jag en välrenommerad textforskare säga, med ett lätt förakt i tonen, ”Vi sysslar ju inte precis med bokstäver”. 

Annons
Annons
Annons