Annons
Recension

StillBerättelsen hade klarat sig utan pekpinnarna

Hassan Loo Sattarvandi, född 1975 i Teheran, kom till Sverige som treåring. Han har studerat litteraturvetenskap och arbetar som fritidspedagog.
Hassan Loo Sattarvandi, född 1975 i Teheran, kom till Sverige som treåring. Han har studerat litteraturvetenskap och arbetar som fritidspedagog. Foto: JUREK HOLZER
Under strecket
Publicerad

Den svenska bokvåren brakar igång med ett veritabelt avgrundsvrål till roman. Den heter Still och utspelas en sommar bland de blå höghusen i Hagalund, där de fyra vännerna Nemo, Saladin, Ivan och Foggy desperat försöker få tiden att gå. Arbetslösa, uppgivna och utan hopp om en vettig framtid driver de runt mellan huskropparna, röker på, tompratar, hamnar i slagsmål. Varje dag är den andra lik. Livet står still.

Debuterande Hassan Loo Sattarvandi, själv uppvuxen och bosatt i Hagalund, skildrar förorten som en av helvetets nedre kretsar, ett tröstlöst fängelse där inget någonsin händer och varifrån ingen någonsin kan fly. Vännernas förlamande tillvaro tecknas med en hetsigt drivande prosa, där berättande text och dialog rinner in och ut ur varandra och gränserna mellan olika tidsskikt är glidande och osäkra.

Annons
Annons
Annons