DjungelbokenBeppe Wolgers-klass på Bill Murrays Baloo

Neel Sethi som Mowgli i ”Djungelboken”.
Neel Sethi som Mowgli i ”Djungelboken”. Foto: Disney

Datoranimationerna är så snygga att de helt tar andan ur en och regissören Jon Favreau gör ett ypperligt jobb med att föra in sagan i 2000-talet. Disney återuppfinner sig själva i sin nya version av ”Djungelboken”.

Publicerad
Disney
Foto: Disney
Annons

Mycket vatten har runnit under broarna sedan novellsamlingen ”Djungelboken” såg dagens ljus 1894. Den Mowgli som de flesta av oss känner är inte Rudyard Kiplings utan Walt Disneys, från filmen som kom 1967 och också blev filmproducentens sista. Disney tillförde humor till Kiplings rätt torra berättelse om människans överlägsenhet. Kung Louie uppfanns, Baloo började dra oneliners och några gamar med roliga dialekter slog sig ner i träden.

När man 50 år senare åter tar sig an sin mansvalp är det emellertid inte de allra yngsta som är målgruppen – filmen dubbas inte i Sverige. Åldersgränsen är satt till 11 år och scenerna där tigern Shere Khan jagar Mowgli är rätt skrämmande. Allt, utom Mowgli, är datoranimerat och så skickligt att det helt tar andan ur en. För att Neel Sethi, som spelar Mowgli, skulle agera som att han på riktigt hänger runt med djungeldjuren anställde man dockspelare från Jim Henson’s Creature Shop som han fick göra scenerna mot.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons