Annons

Ann-Cathrine Jungar:Beppe Grillo – en allsmäktig maktkritiker

Genom ledarens blogginlägg formuleras och kommuniceras rörelsens politik och det finns inget annat högkvarter än Grillos hemsida. Frågan är om M5S, som saknar redskap för att nå gemensamt bindande beslut, kan agera effektivt i parlamentet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Få politiska partier i Europa har haft en lika stor framgång i sitt första parlamentsval som den italienska populistiska rörelsen Movimento cinque stelle (M5S). Var fjärde väljare lade förra helgen sin röst på femstjärnerörelsen skapad av den karismatiske tv-komikern Beppe Grillo, som i sociala medier och på italienska torg har kritiserat maktfullkomliga, korrumperade och handlingsförlamade italienska politiker, samt EU:s krav på reformer och strikt budgetpolitik.

Den italienska politiska jordmånen har onekligen varit fruktbar för populistisk retorik och missnöjespolitik. Populismen konstituerar sig i ett motsatsförhållande till maktbärande partier, hegemoniska institutioner och dominerande samhällsvärderingar, och de senaste åren har erbjudit ett rikhaltigt stoff för den sortens antagonism. Korruptionen och intressekonflikterna som uppdagades under Silvio Berlusconis tid som premiärminister har tärt på väljarnas tålamod. Och den expeditionsministär som under ledning av Mario Monti tillträdde efter centerhögerregeringens avgång hösten 2011 – med uppdrag att sanera statsfinanserna – har å andra sidan betraktats som företrädare för EU:s marknadsliberala projekt och eurons överlevnad, som hellre lyssnat på byråkraterna i EU än på de italienska väljarna.

Annons
Annons
Annons