Annons
X
Annons
X

Bensinskatten höjs med 44 öre

Regeringen vill höja bensinskatten med 44 öre per liter nästa år. Dessutom föreslås bland annat att den nedsatta arbetsgivaravgiften slopas och rut-avdraget halveras.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT.

I valrörelsen ville inte Socialdemokraterna höja bensinskatten. När man nu svänger ger finansminister Magdalena Andersson två förklaringar:

– Oljepriset har sjunkit med 50 procent, det är det ena som har hänt. Det andra är att vi sitter i regering med Miljöpartiet.

Regeringen föreslår att energiskatten på bensin höjs med 44 öre litern, och på diesel med 48 öre. Samtidigt höjs energiskatten på flytande biodrivmedel i motsvarande grad, enligt förslaget.

Annons
X

Energi- och koldioxidskatterna ska i fortsättningen också höjas i takt med utvecklingen av BNP. För att höjningarna inte ska slå mot jord- och skogsbruket ska de näringarna kompenseras fullt ut för höjningen av energiskatten på diesel.

Höjningarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Regeringen föreslår också att skattebefrielsen minskas på E85 och låginblandad etanol, med hänvisning till EU-regler som säger att biodrivmedel inte får vara mycket billigare än fossila bränslen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sammantaget ska förslagen öka statens skatteintäkter med 4,1 miljarder 2016.

  **Regeringen föreslår också **att det första steget tas för att slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga den 1 augusti i år. Det kommer att ge staten en inkomstförstärkning på cirka 5,5 miljarder kronor. Ytterligare steg tas nästa år och 2017 ger slopandet cirka 18 miljarder kronor i skatteintäkter.

  Övriga nyheter är att rut-avdraget kommer att halveras till 25 000 kronor per person nästa år, medan rut-avdrag för läxhjälp försvinner redan i år.

  Regeringen föreslår även höjd skatt på sparande på investeringssparkonto (ISK) samt i kapitalförsäkring. Höjningarna beräknas öka skatteintäkterna med två miljarder kronor 2016.

  Skatterna ska finansiera flera stora satsningar under de kommande åren uppger Magdalena Andersson, däribland bostadsbyggande.

  – Vi ärvde ju ett underskott på 80 miljarder, för att göra de här investeringarna måste vi hitta finansiering, säger hon.

  **Åtgärderna imponerar inte **på Emil Källström, ekonomisk-politisktalesperson för Centern.

  – Nu går regeringen tyvärr fram med de skattehöjningar på ungas jobb som vi befarade. Man hade kanske naivt hoppats att man skulle sansa sig här. Det är helt fel läge när många unga måste komma ut på arbetsmarknaden. Det är Sverige unga som betalar, säger han till SvD.

  Samtidigt har ju reformen kritiserats för att vara dyr och ineffektiv?

  – Vi tycker att det är betydligt bättre att sänka kostnaderna för att skapa riktiga jobb och ge chanser till egen försörjning och karriär. Alternativet från vänsterhåll är olika åtgärder som vi vet är ineffektiva, säger Emil Källström.

  Är det inte lägligt att höja bensinskatten när priset sjunkit med 2 kronor?

  – Så är det, men vi satsar på andra saker för att ställa om fordonsflottan och satsa på förnyelsebart, vi sa i valrörelsen att det är fel läge att lägga på mer skatter.

  **Även Ulf Kristersson, Moderaternas **ekonomisk-politiske talesperson är starkt kritisk till regeringens aviserade skatteförändringar.

  – Det handlar om ännu fler löftesbrott mot vad S sa före valet. Det är ett löftesbrott om dagen nu. Allt de föreslår handlar om att det ska bli dyrare att anställa och transportera. Det slår mot svenska företag och svensk konkurrenskraft, säger han till SvD.  

  – Det i särklass värsta handlar om att höja kostnaderna för unga personer. Vårt problem är inte att det är för lätt att anställa unga. Det är precis tvärtom.

  Han anser att de totala skatterna som presenteras pekar på ett skifte.

  – Det innebär att vi går tillbaka till en grundhållning med systematiskt högre skattetryck, vi har försökt få ner skattetrycket, nu gör S som de i stort sett alltid gör: Höjer skatten på arbete.

  Vänsterpartiet har ännu inte varit med och förhandlat, påpekar Ulf Kristersson.

  – Chansen att det blir värre är uppenbar. När V får inflytande kommer alla skatter att höjas ytterligare.

  TT

  Annons
  Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X