Annons
X
Annons
X

Bensinpriset nära chocknivå i Europa

Bensinpriset i Europa är på väg mot nya rekordnivåer. Enligt den tyska affärssajten Handelsblatt kostar en liter bensin i Italien nu två euro, eller drygt 18,35 kronor per liter.

– Fortsätter priset att utvecklas på samma sätt så tar det bara några dagar innan vi ser ett nytt rekord, Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

Thina Saltvedt, råvaruanalytiker på Nordea.
Thina Saltvedt, råvaruanalytiker på Nordea. Foto: PHOTOSTUDIO-TOMASZEWICZ

Det var inte länge sedan bensinpriset i Sverige nådde rekordhöga 15 kronor liter, något som ledde till högljudda reaktioner från det bilburna Sverige. För någon vecka sedan var det dags igen. Då hade det nyligen uppnådda rekordpriset ökat med nästan en hel krona till 15,93 kronor per liter.

Men jämför man med priserna i övriga Europa så är de svenska priserna rena fyndet.

Enligt affärssajten Handelsblatt.com har nu de italienska bensinpriserna nämligen nått två-eurostrecket, eller drygt 18,35 kronor per liter. Det är bara tre procent under det europeiska rekord som sattes 2008 då ett fat kostade närmare 150 dollar, enligt Thina Margrethe Saltvedt, som är oljeanalytiker på Nordea.

Annons
X

– Fortsätter priset att utvecklas på samma sätt så tar det bara några dagar innan vi ser ett nytt rekord, säger hon.

Sedan årsskiftet har bensinpriset ökat med 29 procent. Bakgrunden till de höga priserna är enligt Saltvedt framför allt det ökade priset på råolja, som har ökat med 12 procent. Den ökningen beror i sin tur framför allt på oron som finns på marknaden inför läget i Iran, där regimen den senaste tiden har hotat med ett ökat exportförbud till EU samt hotat med militära provokationer.

Nedläggningen av oljeraffinaderi i USA har dessutom skapat ett ökat köptryck från Amerika vilket även det har drivit upp priserna i Europa, berättar Thina Margarethe Saltvedt.

– En gallon kostar just nu nästan fyra dollar på den amerikanska västkusten. Det är en psykologisk gräns för amerikanerna och kommer att bli en utmaning för Obama att hantera, säger hon.

Annons
Annons
X

Thina Saltvedt, råvaruanalytiker på Nordea.

Foto: PHOTOSTUDIO-TOMASZEWICZ Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X