Bensen i läsk kan ge cancer

Läsk och saft med främst apelsinsmak kan innehålla det starkt cancerframkallande ämnet bensen. Livsmedelsverket inväntar nu resultat från blixtutredningar som dragits igång i USA, Tyskland och Storbritannien.

Under strecket
Publicerad
Annons

Myndigheter och tillverkare i Europa är överrumplade sedan en avhoppad kemist på Cadbury-Schweppes avslöjat att bensen kan uppstå som en kemisk reaktion i vanlig läsk.
Bensen orsakar leukemi och är totalförbjudet i livsmedel.
Med draghjälp av en stor republikansk blog har kemisten avslöjat att bensen fortfarande förekommer i läsk, kolsyrefria drycker och smaksatt mineralvatten trots att storföretagen internt i USA känt till problemet i 15 år.
Till stöd har han kopierat interna företagsdokument från experiment som redan 1990 visade hur bensen kan uppstå som en kemisk reaktion mellan nedbrutna produkter av natriumbensoat, E 211, och askorbinsyra, E 300. Dessa ingredienser ingår
i minst 1 000 drycker som lanserats i Europa och Nord- och Centralamerika bara sedan 2002.

När SvD besöker en av Stockholms största matvaruaffärer hittar vi den ifrågasatta kombinationen i praktiskt taget all läsk, saft och andra drycker med apelsinsmak, utom ren juice och juicekoncentrat. Men hittills har ingen misstänkt att det finns behov av provtagning av bensen.
Efter kemistens avslöjande hittade ett privat laboratorium i New York bensen i flera välkända produkter. Halterna var upp till tre gånger högre än de som fick Perrier att återkalla 160 miljoner flaskor mineralvatten 1990.
Testerna gav också träff på tre brittiska produkter som hade lägre men ändå olagliga halter.
Tidigare i veckan bekräftade det amerikanska Livsmedelsverket, FDA, för den ledande branschtidningen Beverage Daily att man gjort egna fynd och dragit igång en större utredning.
– Bensen ska inte finnas i livsmedel. Jag känner till de amerikanska fynden och vi avvaktar nu resultaten av deras utredning, säger Kjettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons