Annons
X
Annons
X

Benkö tar över ansvaret

Chefsveteranen Cilla Benkö tar ett kliv uppåt och blir ny vd för Sveriges Radio när Mats Svegfors oväntat lämnar posten i oktober. –Det har nästan legat i korten från början att Cilla skulle ta över, säger Mats Svegfors.

[object Object]
Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

CHEFSVETERAN BLIR NY VD FÖR SVERIGES RADIO

Duon Svegfors/Benkö tillträdde som vd respektive vice vd 2009 med den uttalade ambitionen att dela på ledarskapet. Idag kom det oväntade beskedet att Mats Svegfors kliver av i oktober – efter drygt tre år på posten. Processen har pågått i det tysta under några veckor och SR:s styrelse utser nu Cilla Benkö till ny vd.

–Det känns jättekul och hedrande, utmanande och spännande. Jag är ju en public service-person i själen, säger hon.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Cilla Benkö, 48, har drygt 20 års erfarenhet från Sveriges Radio i bagaget. Hon började reporterkarriären på Radiosporten i mitten av 1980-talet och har varit både biträdande programdirektör, Ekochef och, under en kortare period, chef för SVT:s Aktuellt.

  Annons
  X

  I september ska den regeringstillsatta Public service-kommittén redovisa sina förslag för bland annat hur public service ska finansieras i framtiden. Tanken är att förändringarna ska träda i kraft i samband med det nya sändningstillståndet 2014-2019.

  –Om någon ser över din verksamhet och du vet att de här frågorna är på bordet, både finansieringssystem och hur mycket pengar vi ska få, är det klart att man blir oroad tills man har sett resultatet. Men än så länge har vi inga indikationer på att det inte kommer att bli bra
  , säger Cilla Benkö.

  Ytterligare en person ska ta plats i SR:s ledning, men vem och med vilken titel är oklart. Någon vice vd får dock Cilla Benkö inte vid sin sida.

  –Jag kommer att axla två personers ansvar, säger hon.

  Att perioden för nästa sändningstillstånd kommer att hamna mycket i fokus är en av orsakerna till att Mats Svegfors, 63, väljer att lämna vd-posten. Han säger att han hela tiden har tänkt gå i pension vid 65 års ålder och vill göra övergången så enkel och smidig som möjligt.

  –Jag känner en jättestor tillfredsställelse att processen fungerar och att det blir rätt lösning, säger Mats Svegfors.

  –Det har nästan legat i korten från början att Cilla skulle ta över. Åtminstone för min del.

  Mats Svegfors, tidigare landshövding och chefredaktör för Svenska Dagbladet, kommer att fortsätta på SR fram till pensionen nästa sommar. Han ska avsluta ett antal processer han har drivit, men lämnar SR:s ledning och blir underställd vd:n.

  –Jag har en chef, och ingen formell titel, för första gången sedan 1970-talet, säger han och skrattar.

  .

  SR:s tre största utmaningar enligt Cilla Benkö

  1 Att även fortsättningsvis mäkta med att bedriva den typen av kvalificerad journalistik som vi gör. Det är krävande och kostsamt och kräver kunskap och tid för medarbetarna.

  2 Att vara relevant för så många som möjligt, även för dem som inte köper en FM-radio. Då tänker jag i första hand på en yngre publik och på den stora publik som inte är född i Sverige.

  3 Att nå ut till publiken med det vi gör, trots att det finns så oerhört mycket att välja på. Vi måste bli bättre på att ta vårt mate­rial till publiken, vi kan inte sitta och vänta på att publiken ska hitta oss.

  Annons
  Annons
  X

  Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X