Annons
X
Annons
X

Bengt Dennis har svarta onsdagen i ljust minne

82-årige Bengt Dennis börjar se ”konturerna av slutet” på eurokrisen. Men vi har fortfarande det värsta framför oss säger han i dag, 20 år efter den historiska chockhöjningen av räntan till 500 procent.

16 september 1992 då Riksbankschef Bengt Dennis höjde räntan till 500 procent för att försvara den svenska kronan är en dag som blivit historisk och kommit att kallas den svarta onsdagen.
16 september 1992 då Riksbankschef Bengt Dennis höjde räntan till 500 procent för att försvara den svenska kronan är en dag som blivit historisk och kommit att kallas den svarta onsdagen. Foto: DAN HANSSON

Dagen för 20 år sedan har kommit att kallas för ”den svarta onsdagen” – vilka reflektioner gör du i dag kring det som hände?

–Jag förstår egentligen inte varför den kallas för svart onsdag. Från den dagen förde vi in Sverige på en ny ekonomisk bana. Vi fick ett tydligt inflationsmål, prisstabilitet och bra ekonomisk tillväxt. Vi fick en ekonomisk politik som arbetsmarknadens parter trodde på och som har bidragit till bra lönerörelser. Vi har haft 20 år med bra ekonomisk utveckling för Sverige.

Dåvarande statsminister Carl Bildt ansåg att kronförsvaret var ett misslyckande – hur kände du inför det?

Annons
X

–Politikerna hade en hel höst bakom sig med flera åtstramningspaket och ett tredje paket på väg, så jag kan förstå känslorna hos regeringen och den socialdemokratiska oppositionen. Det var en svår situation, men den politiska makten och oppositionen var överens om att försöka hålla fast växelkursen. Även om oddsen är dåliga ska en centralbank då försöka vinna den tid som det politiska systemet behöver för att styra upp finanspolitiken.

Sett i backspegeln var kronförsvaret nödvändigt?

–Ja, vi gjorde det yttersta som gick att göra för att vinna tid åt det politiska systemet och för att lägga om den ekonomiska politiken. Det räckte inte till. Den stora kostnaden som drabbade hushåll och företag var inte främst höjningen till 500 procent, det var i stället de höga realräntor som Sverige haft under så många år tidigare, från 1990 och framåt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ser du konturerna av slutet på eurokrisen?

  Jag tror att en bankunion i dagens läge är utopisk
  Bengt Dennis, f d Riksbankschef.

  –Några konturer kan jag se men jag tror att vi har fortfarande det värsta framför oss. Många länder har inte kommit särskilt långt i sin krishantering, Spanien till exempel som är ett stort och viktigt land för eurozonen.

  Vad tycker du om den bankunion som nu diskuteras i Europa?

  –Jag tror att en bankunion i dagens läge är utopisk. Man kan möjligen ta ett litet steg genom att lägga vissa banker under övervakning från ECB, men endast ett begränsat antal banker som har gränsöverskridande verksamhet. Erfarenheter visar att det är banker av alla möjliga slag och storlekar som orsakar gränsöverskridande problem.

  Bästa vägen ur krisen?

  –Det är klart att det finns en väg ut. Men det kommer att ta tid. Jag tycker att man i vissa länder bör öka den inhemska efterfrågan för att hålla en viss tillväxt vid liv. Att till exempel strama åt så mycket som man gör i Storbritannien och Frankrike är inte nödvändigt, anser jag. Man kan ta det lite lugnare.

  Anser du att kronan är rätt värderad i dag?

  –Jag har svårt att förstå diskussionen om att kronan är för stark. Skogsindustrin gnäller för minsta rörelse så det kan man inte ta som indikator på att kronan ligger fel. Sverige har fortfarande ett stort bytesbalansunderskott, det gör att vi egentligen skulle kunna ha en starkare krona utan att ställa till det.

  Annons
  Annons
  X

  16 september 1992 då Riksbankschef Bengt Dennis höjde räntan till 500 procent för att försvara den svenska kronan är en dag som blivit historisk och kommit att kallas den svarta onsdagen.

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X