Annons
X
Annons
X

Benghazi avgör Libyens framtid

Medan västvärlden för en resultatlös diskussion om en flygförbudszon över Libyen fortsätter regeringsstyrkorna att avancera. Siktet är inställt på oppositionens starka fäste Benghazi, där skräcken växer för varje timme. Slaget om Benghazi blir också slaget om Libyen - och nu är det överste Muammar Gaddafi som har trumf på handen.

[object Object]
Libyska gränskontrollanter rapporterar att fler väljer att fly landet när läget blir allt mer spänt kring Benghazi. Foto: NASSER NASSER/ AP

SvD har under de senaste veckorna haft flera telefonkontakter med Mohammad Haman, en ung libyer som stödde upproret mot Gaddafi från dess första dag den 16 februari. Han har ofta bubblat av entusiasm och talat om att ”Gaddafis dagar är räknade”. Men nu låter det annorlunda. Mohammad Haman tänker inte fly från sitt Benghazi, men han erkänner att han är rädd och att stämningen i miljonstaden - Libyens andra största stad efter Tripoli - dramatiskt har förändrats de senaste dagarna.

Förklaringen är enkel. De första veckornas optimism och starka offensiv från oppositionens sida har ersatts av pessimism och ett tillbakadragande från tidigare erövrade städer. Gaddafis styrkor har målmedvetet utnyttjat sitt militära övertag i flyg, helikoptrar, tungt artilleri och stridsvagnar.

– Vi behöver hjälp, vi är i desperat behov av hjälp. Vi har bara folk och de vapen som vi lyckats ta från vapenförråd, men det räcker inte. Men det finns ingen som vill hjälpa oss, säger Mohammad Haman och hoppas på en flygförbudszon och på hjälp utifrån med tyngre vapen, som kan stå emot Gaddafistyrkornas anstormning.

Annons
X

Regeringens militärtaktik har upprepats mot stad efter stad. Gaddafis styrkor har inlett attacken genom att bomba från luften. Därefter har tungt artilleri och stridsvagnar omringat staden och utsatt rebellerna för mycket kraftig beskjutning. Efter en eller flera dagars intensiv beskjutning har specialstyrkorna gått in i staden. De motståndsmän som inte har hunnit fly har skjutits eller förts bort till okänd ort.

Det som sker är förödande och ger en klar signal till odemokratiska regimer.
Alexander Atadori, forskare vid FOI

Efter att ha avancerat österut och tagit kuststäderna Bin Jawad, Ras Lanuf, Brega och nu också som det tycks, ha tagit kontroll över Ajdabiya, ligger vägen för Gaddafis styrkor öppen mot oppositionens huvudfäste Benghazi, där också det nya provisoriska rådet för motståndet mot Gaddafi är samlat. 160 kilometer ökensand skiljer.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi känner verkligen att kriget kommer allt närmare, men det är inte mycket som vi kan göra än att stanna i staden och slåss. Så fort vi ger oss ut på öppna ytor blir vi lätta mål för Gaddafis flyg, säger Mohammad Haman.

  Han uttrycker stor besvikelse över att omvärlden inte kan eller vill hjälpa till. Mohammad Haman berättar också att situationen i Benghazi blir alltmer pressad med sämre tillgång på vatten och höjda matpriser.

  Det som sker i Libyen och Bahrain - där saudiska styrkor gått in för att hjälpa kung Hamad al-Khalifa att krossa det folkliga upproret - kommer att få stor betydelse för hela det arabiska upproret. Det inleddes i Tunisien, fortsatte i Egypten, men ser av allt att döma ut att göra halt i Libyen och Bahrain där diktatorer med våld slår ned upproren.

  Alexander Atarodi, forskare vid Försvarets forskningsinstitut (Foi) med Nordafrika som specialitet, ser mycket pessimistiskt på utvecklingen:

  – Det som sker är förödande och ger en klar signal till odemokratiska regimer i övriga regionen att man kan använda våld i vilken utsträckning som helst. Men det är också förödande för stödet för mänskliga rättigheter. Legitimiteten för att Väst ska kunna fortsätta försvara sådana värderingar kommer att kraftigt försvagas, säger Alexander Atarodi.

  Muammar Gaddafis son Sayf al-Islam lät mycket segerviss när han i den franska tv-kanalen Euronews i går kommenterade situationen.

  – Våra styrkor är nära Benghazi och om 48 timmar är allt över. Om det så småningom kommer ett beslut om en flygförbudszon är det för sent, sade al-Islam.

  Det är osannolikt att kampen om Benghazi - och Libyen - är över så snabbt. Gaddafis styrkor måste först omringa staden och med tanke på att det är där oppositionens befälhavare General Abdel Fattah Younis kraftsamlat blir det inte lika lätt som i övriga städer. Dessutom bor där en miljon människor i Benghazi, som med sitt starka motstånd mot Gaddafi säkert kommer att försvara vart och ett av Benghazis kvarter.

  – Kommer regeringsstyrkorna hit blir det gatustrider. Gaddafi är en galen man, han är beredd att bomba sönder staden och döda oss alla. Men vi kommer aldrig att ge oss frivilligt, säger Mohammad Haman.

  Annons
  Annons
  X

  Libyska gränskontrollanter rapporterar att fler väljer att fly landet när läget blir allt mer spänt kring Benghazi.

  Foto: NASSER NASSER/ AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X