Annons
X
Annons
X

”Benflisor” i Quick-fall var inte ben

Små, små flisor, som enligt två professorers vittnesmål sannolikt var ben från en ung flicka, hade stor betydelse när Thomas Quick dömdes för mordet på norska Therese Johannessen.

Nu visar en undersökning av SKL att flisorna inte ens är av ben.

– Idag fick jag ett muntligt besked från SKL att man avslutat analysen och kommit fram till att det inte alls rör sig om ben, säger överåklagare Björn Ericson.

Enligt honom kunde de påstådda benbitarna aldrig helt klart knytas till just Therese Johannessen, men de var helt klart av betydelse när Quick dömdes.

– Men det är klart att om man hittar benrester från en människa i eldplatser i skogen har ändå en övergipande betydelse. Det är också en av omständigheterna som nämns i domen, så det är klart att det här provresultatet har betydelse i en resning.

Annons
X

Flisorna, som hittades på en plats som Sture Bergwall (som förr hette Thomas Quick) pekat ut i samband med att han påstod sig ha mördat nioåriga Therese Johannessen, är enligt Bergwalls advokat Thomas Olsson det enda tekniska beviset som hittats vid någon av de många platser man grävde ut i jakt på bevis på platserna där Quick påstått att han begått sina mord.

– Därför har det stor symbolisk betydelse. Att man hittade de här benen har lyfts fram som bevis på att Quick pekade ut äkta mordplatser, säger Thomas Olsson.

Thomas Olsson förbereder just nu en resningsansökan för mordet på Therese Johannessen, som ska lämnas in innan slutet på mars. Enligt honom stärker Statens kriminaltekniska laboratoriums (SKL) resultat resningen, med han hade begärt resning även om resultatet blivit annorlunda.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När Bergwall dömdes för mordet för Therese Johannessen refererar man enligt Olsson i domskälen still flisorna som avgörande för den fällande domen.

  – I rättegången vittnade två professorer som sa att flisorna med största sannolikhet kom från en person i den mördade flickans ålder. Det är klart att det hade betydelse för rätten, säger Thomas Olsson.

  Vad flisorna i själva verket består av har SKL inte avgjort.

  Hur kunde de första analyserna bli så fel?

  – Det kan jag inte svara på. Men de nya analyserna är gjorda med nyare modern teknik, säger Björn Ericson.

  Genom twitter kommenterade Sture Bergwall de nya SKL-fynden. ”Glädjen jag känner är så stor, så stor”, skriver han bland annat.

  Före jul beviljades Quick resning för mordet på Yenon Levi, som är ett av de åtta mord han dömts för.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X