Annons
X
Annons
X

Benazir Bhutto mördad

Pakistans oppositionsledare Benazir Bhutto har dödats i en självmordsattack vid ett valmöte i Rawalpindi, uppger Reuters och AFP. Enligt Sky News sköts Bhutto av två skott.

(uppdaterad)

– Hon har blivit en martyr, säger partimedarbetaren Rehman Malik.

Enligt polisen avlossade självmordsbombaren skott mot Bhutto när hon var på väg att lämna ett valmöte, och utlöste därefter sin sprängladdning. Sky News rapporterar att Bhutto sköts i halsen och bröstet av gärningsmannen, som sedan sprängde sig själv.

Samtidigt uppger tv-bolaget Ary-One att Bhutto träffades av ett skott i huvudet.

Annons
X

– Mannen sköt först mot Bhuttos fordon. Hon duckade och då sprängde han sig själv, säger polisen Mohammad Shahid.

Förödelsen uppges vara stor på attentatsplatsen. Sexton personer rapporteras ha dött i explosionen och på tv-bilder syns skadade människor liggandes på gatorna. Flera ambulanser finns på platsen och trots polisavspärrningar är det fortfarande mycket folk runt attentatsplatsen.

Myndigheterna uppmanar nu folk att hålla sig hemma, i rädsla för att kravaller ska uppstå när nyheten sprids över Pakistan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I ett tal i tv uppmanar presidenten Pervez Musharraf till lugn, rapporterar AFP.

  Trots det kommer rapporter om oroligheter i landet. Polisen har använt tårgas och batonger för att skingra ilskna demonstranter som samlats i staden Peshawar efter mordet på Bhutto, rapporterar AFP.

  Fler än 100 Bhutto-anhängare blockerade huvudgatan i staden och brände plakat och affischer från president Musharrafs främsta stödparti.

  – Musharraf är en hund! Länge leve Bhutto! löd några av ropen.

  Utrikesminister Carl Bildt känner oro över självmordsattentatet mot Benazir Bhutto och starka farhågor över konsekvenserna, sade han vid en pressträff på torsdagen.

  – Det är uppenbart att det finns krafter i det pakistanska samhället och kringliggande områden som inte vill se en demokratisk utveckling, sade Bildt.

  Han hoppas att Pakistan trots dådet kan fullfölja planerna på parlamentsvalet i januari.

  Samtidigt meddelas nu att FN:s säkerhetsråd ska samlas för att diskutera situationen i Pakistan.

  När Bhutto återvände till Pakistan i oktober dödades närmare 150 personer i ett självmordsdåd. Den gången undkom Bhutto oskadd.

  Hon hade då levt åtta år i exil och välkomnades som en chans för demokratin att åter få fotfäste i Pakistan.

  – Jag är mycket äldre, men vi kämpar fortfarande mot en diktatur. Vi vill isolera extremister och bygga ett bättre Pakistan, sade hon efter ankomsten till hemlandet.

  Samtidigt har Benazir Bhutto inte alltid hyllats som en hjälte. Hon blev premiärminister 1988 efter att generalen och militärdiktatorn Zia ul-Haq omkommit i en flygolycka. Men efter bara två år avskedades hon, misstänkt för korruption och maktmissbruk. Efter ett nyval 1993 fick hon återigen chansen, men anklagelserna om korruption fortsatte att komma.

  I april 1999 dömdes hon till fem års fängelse och förbjöds att under tio år inneha något politiskt ämbete.

  Tidigare i dag sköts även fyra personer vid ett valmöte för den förre premiärministern Nawaz Sharif. Skottlossningen bröt ut längs vägen mellan Islamabad och den internationella flygplatsen i Rawalpindi. Sharif var inte närvarande.

  Enligt ögonvittnen avlossades skotten från ett närliggande byggnadskomplex som huserar ett politiskt parti som stödjer president Pervez Musharraf. Polisen kunde inte bekräfta uppgiften.

  Sharif deltar i valrörelsen för sitt parti men får själv inte ställa upp i parlamentsvalet den 8 januari.

  Oroligheterna i Pakistan svd.sesam.se

  Rawalpindi TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X