Annons

Bemanningsföretagen gör det som AF misslyckas med

Sveriges ekonomi bromsar in kraftigt nästa år och företagen ser över sina kostnader. Liksom under tidigare kriser drabbas ungdomar och utlandsfödda hårdast, grupper som redan har en hög arbetslöshet och en svag förankring på arbetsmarknaden. Genom att ge långsiktiga spelregler för bemanningsföretagen där många unga och utlandsfödda får sin första kontakt med arbetsmarknaden, kan lågkonjunkturens effekter för dessa grupper mildras. Det skriver Henrik Bäckström, vd Bemanningsföretagen.

Under strecket
Publicerad

Den kraftigt sjunkande tillväxten leder till att arbetslösheten stiger till 7,8 procent nästa år. Den dystra prognosen gav finansminister Anders Borg i samband med regeringens traditionsenliga kräftskiva och budgetsamtal på Harpsund. Turbulensen i Europa och USA gör att såväl offentliga som privata arbetsgivare ser över sina kostnader. Tvingas de säga upp personal, eller avstå från att anställa nya slår det hårdast mot de svagaste grupperna på arbetsmarknaden: Ungdomarna och de utlandsfödda.

Under industrisemestermånaden juli var cirka 131 000 ungdomar under 25 år arbetslösa. Rensat för säsongsvariationer var ungdomsarbetslösheten 21,6 procent, nära tre gånger högre än genomsnittet. För att förbättra den framtida jobbsituationen för landets unga och utlandsfödda krävs att Arbetsförmedlingen reformeras och att bemanningsbranschen inte hindras av nya regler.

Annons
Annons
Annons