Belgrad hedrade Djindjic

Under strecket
Publicerad
Annons

Belgrad Hundratusentals människor kantade Belgrads gator på lördagen, när den mördade serbiske premiärministern Zoran Djindjic fördes till den sista vilan.
Så många människor hade inte samlats på en gång i Belgrad sedan Djindjic och andra reformpolitiker ledde upproret i oktober 2000 som tvingade bort Slobodan Milosevic från makten.
Det var den största begravningen i Belgrad sedan kommunistledaren Josip Broz Tito jordfästes 1980.
Sörjande Belgradbor följde kistan från S:t Savakatedralen till Nya begravningsplatsen, där jordfästningen av Djindjic skedde efter militär salut i den avdelning som är reserverad för Serbiens stora hjältar.
Bland de många utländska gästerna fanns EU-kommissionens ordförande Romano Prodi, EU-ministerrådets ordförande tillika Greklands utrikesminister Georgios Papandreou, Tysklands utrikesminister Joschka Fischer och Europarådets generalsekreterare Walter Schwimmer. Sverige representerades av folkhälsominister Morgan Johansson.
Djindjic, som sköts ihjäl utanför en regeringsbyggnad
i onsdags, hyllades i västvärlden som en demokratiskt sinnad reformpolitiker, men de serbiska nationalisterna hatade honom. Han var en av de ledande krafterna bakom den revolt som störtade diktatorn Milosevic 2000 och sände Milosevic till FN:s krigsförbrytardomstol i Haag 2001.
Zoran Djindjic hade också lovat att krossa de kriminella ligor som blomstrade under Milosevics tid.

Serbiska polisen sade sent i fredags att mer än 180 personer hittills har gripits för inblandning i mordet och att stora mängder vapen och narkotika har beslagtagits vid räderna. De huvudmisstänkta är dock fortfarande på fri fot.
Serbiens inrikesminister Dusan Mihajlovic sade på lördagen att polisen nu vet vem som beordrade och utförde mordet på Djindjic.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons