Annons

Belgien vill göra upp med sitt förflutna

En skulptur kallad "Leopardmannen" som förvaras i rum på Afrikamuseet i Belgien. i helgen öppnar museet återigen för allmänheten efter en omfattande omdaning.
En skulptur kallad "Leopardmannen" som förvaras i rum på Afrikamuseet i Belgien. i helgen öppnar museet återigen för allmänheten efter en omfattande omdaning. Foto: Virginia Mayo

Efter att ha varit stängt för omfattande renovering i fem år öppnar i helgen Belgiens ökända Afrikamuseet dörrarna för allmänheten. Museet hoppas nu begrava sitt dåliga rykte och bli en institution som ska både berätta om och fördöma kolonialismens historia. Men kritiken mot museet kvarstår och vid nyinvigningen planeras protester.

TT
Publicerad

Afrikamuseet utanför Bryssel har länge varit föremål för omfattande kritik eftersom det anses förhärliga Belgiens historia som kolonialmakt och spä på rasistiska fördomar. Nämnas bör också att Belgien som land fått mycket kritik för att, till skillnad från många andra forna kolonialmakter, ha varit långsamma med att anpassa sig till den postkoloniala eran och göra upp med sitt förflutna.

När museet på söndagen öppnar efter en ordentlig omdaning presenterar det sig som ett monument över Afrikas historia, dess kultur, musik, språk och över världsdelens moderna utveckling, men museet vill också berätta om kolonialismens grymma historia. Museet säger sig på inga sätt vilja dölja Belgiens förflutna som kolonialmakt, tvärtom vill man uppmuntra till en sund debatt om Belgiens förflutna och dess framtid som ett multikulturellt land.

Annons
Annons
Annons