X
Annons
X

Belgien vill göra upp med sitt förflutna

Efter att ha varit stängt för omfattande renovering i fem år öppnar i helgen Belgiens ökända Afrikamuseet dörrarna för allmänheten. Museet hoppas nu begrava sitt dåliga rykte och bli en institution som ska både berätta om och fördöma kolonialismens historia. Men kritiken mot museet kvarstår och vid nyinvigningen planeras protester.

Av TT
En skulptur kallad
En skulptur kallad "Leopardmannen" som förvaras i rum på Afrikamuseet i Belgien. i helgen öppnar museet återigen för allmänheten efter en omfattande omdaning. Foto: Virginia Mayo

Afrikamuseet utanför Bryssel har länge varit föremål för omfattande kritik eftersom det anses förhärliga Belgiens historia som kolonialmakt och spä på rasistiska fördomar. Nämnas bör också att Belgien som land fått mycket kritik för att, till skillnad från många andra forna kolonialmakter, ha varit långsamma med att anpassa sig till den postkoloniala eran och göra upp med sitt förflutna.

En skulptur kallad "Leopardmannen" som förvaras i rum på Afrikamuseet i Belgien. i helgen öppnar museet återigen för allmänheten efter en omfattande omdaning.

Foto: Virginia Mayo Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X