Annons
X
Annons
X

Belgien röstar om nikabförbud

Böter eller fängelse i upp till sju dagar - för att man bär nikab eller burka.

Av AFP, TT
(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

Det kan i dag bli verklighet i Belgien som första europeiska land.

Samtidigt meddelar Frankrike, som driver på för ett nikabförbud på samma sätt som Belgien, att även turister kommer att förbjudas att använda ansiktsslöja om det franska förslaget om nikabförbud går igenom.

Frankrike har varje år hundratusentals besökare från Mellanöstern, enligt uppskattningar från turistdepartementet, och beslöjade kvinnor är en vanlig syn på Paris luxuösa shoppinggator.

Annons
X

Kvinnor som bryter mot förbudet ska få böter utfärdade på plats men inte kläs av på platsen.

Den belgiska omröstningen i parlamentet i dag gäller ett förbud mot kläder eller huvuddukar som gör att den som bär dem inte helt kan identifieras, som exempelvis nikab eller burka. Förbudet väntas gå igenom utan problem - regeringen och oppositionen är enig i frågan, som också fick enhälligt stöd av inrikesutskottet den 31 mars.

Viss osäkerhet råder ändå med anledning av den allmänna politiska kris som råder kring pågående förhandlingar i den segslitna frågan om självstyre och maktfördelning mellan landets flamländare och fransktalande.

– Parlamentets agenda kan helt kastas överända beroende på hur den politiska situationen utvecklas, sade en tjänsteman på torsdagen.

Människorättsorganisationer har under tiden fördömt det kommande förbudet.

– Det här leder till en situation där alla förlorar. Det är ett övergrepp mot dem som själva väljer att bära sjal och det gör ingenting för att hjälpa dem som tvingas bära den, sade Judith Sunderland från Human Rights Watch i onsdags.

Den som bryter mot det nya förbudet riskerar böter på 15-25 euro och/eller upp till sju dagar i fängelse, såvida inte man på förhand fått tillstånd av polisen att bära kläderna.

De flamländska liberalerna, ett nyckelparti i Belgiens styrande koalition, tillkännagav i dag att partierna lämnar regeringen. Orsaken är ett bråk mellan landets båda språkområden, uppger AFP. Det är oklart huruvida regeringskrisen påverkar lagförslaget om nikabförbud.

Bryssel TT-AFP

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X