Annons
X
Annons
X

Belgien befarar "nytt Calais" längs kusten

Polisen i franska Calais förbereder en tvångsevakuering av flyktinglägret med öknamnet ”Djungeln”, där tusentals migranter väntar på första bästa chans att ta sig genom tunneln till Storbritannien. Belgien stänger nu sina södra gränser, i rädsla för att Calais-migranterna i stället försöker ta sig ombord på båtar som seglar västerut från belgiska hamnar.

Flykten till Europa
[object Object]
Migranter i lägret i franska Calais. Foto: Jerome Delay/AP

BRYSSEL. Franska myndigheter gav invånarna i lägret i Calais fram till klockan åtta på tisdagskvällen för att självmant packa ihop sina tillhörigheter och lämna området. Efter det skulle man sända poliser och schaktmaskiner till lägret för att riva det, och handgripligen föra bort lägerinvånarna. Det handlar främst om unga män från länder i Afrika och Mellanöstern som vägrar att registrera sig och söka asyl i Frankrike, eftersom de till varje pris vill ta sig till Storbritannien.

Det ökända lägret, som kallas ”Djungeln”, ligger precis vid nedfarten till tågtunneln som på andra sidan den engelska kanalen kommer upp igen strax utanför staden Kent.

Lägret består i dag av till hälften uppvärmda bostadscontainrar som lokala myndigheter tillhandahållit, och till hälften spontant och dåligt ihopsnickrade plåtskjul och tält, nedställda rakt på den nordfranska, iskalla lervällingen. Det är denna andra, potentiellt farliga halva som myndigheterna vill riva.

Annons
X
Polis förstärker vid den fransk-belgiska gränsen ifall de som bor i "Djungeln" i Calais ska ta sig till Belgien om och när lägret stängs. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

På onsdagen stod dock de rangliga barackerna fortfarande kvar, i väntan på att en överklagan från olika människorättsorganisationer skulle vandra ytterligare ett varv i de regionala rättsinstanserna.

Människorättsorganisationerna menar att det bor långt fler personer i lägret än vad myndigheterna uppgivit, och att en demolering inte kan ske förrän man ordentligt räknat dem och sedan försäkrat att alla kommer att få skydd, framför allt ensamkommande barn.

Myndigheterna har i sin tur lovat att alla evakuerade lägerinvånare kommer att erbjudas nya boenden, kanske i andra delar av landet. Problemet är att de allra flesta lägerinvånare inte låter sig övertalas att överge planen på att nå Storbritannien. De hoppas fortfarande kunna ta sig över kanalen på något sätt, kanske som fripassagerare i en lastbil.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I åratal har rapporterna duggat tätt om migranter som, alltmer frustrerade och ibland med våld, försöker ta sig in i lastbilar som köar för att komma ombord på fraktfärjor i Calais.

  Men sedan något enstaka år tillbaka har man även på motorvägarna norrut, i Belgien, uppmärksammat grupper med flyktingar som samlas på rastplatser och vägkrogar för att där försöka ta sig in i lastbilar på väg söderut. Antagligen tror de att chaufförerna inte är lika alerta på hemliga ombordstigningar i Belgien som när de korsat gränsen till Frankrike och närmar sig Calais.

  Ett tusental männuskor från främst irakiska Kurdistan bor i lägret i närheten av Dunkerque i norra Frankrike. Foto: Jerome Delay/AP

  Belgien har i dagarna reagerat kraftigt på den förestående rivningen av flyktinglägret i Calais. Under de senaste månaderna har belgisk polis gripit alltfler migranter längs med den belgiska kusten, främst i kuststäder med båtförbindelser med England.

  Belgiens inrikesminister Jan Jambon har nu meddelat EU-kommissionen i Bryssel att man frångår Schengenreglerna om öppna gränser, och inför stränga kontroller längs med hela den belgisk-franska gränsen, för att förebygga att migranter som evakuerats från Calais drar sig norrut.

  – Vi förbereder oss för ankomsten av illegala invandrare. Vi vill till varje pris undvika att läger som det i Calais skapas här, sade Jambon till belgiska medier på tisdagskvällen.

  – Sedan i måndags (då evakueringen av Calais-lägret utannonserades, red. anm) så har det kommit nya, illegala som vill till hamnen i Zeebrugge. Dessa är verkligen illegala invandrare, för de har inga dokument och de vägrar att söka asyl i Frankrike eller Belgien, underströk Jambon.

  Foto: Jerome Delay/AP

  Samma dag som ministern talade grep belgisk polis 32 migranter som var på väg mot Zeebrugge.

  Förra månaden greps totalt närmare 1000 personer, främst afghaner, irakier och algerier, nära hamnområdet i kuststaden. Polisen antog att de tänkte försöka ta sig ombord på en färja till England.

  Zeebrugge hamn hanterar upp emot 45 miljoner ton frakt varje år, och det seglar totalt 25 båtar varje dag, både frakt- och passagerarbåtar, till både England och Irland.

  I augusti 2014 hittades 35 afghaner i en container i en hamn i Essex, England. De hade avseglat från just hamnen i Zeebrugge. En 40-årig man dog av kvävning under överfarten.

  Mellan 250 och 290 poliser ska nu patrullera den fransk-belgiska gränsen permanent, och stoppa bilar och lastbilar i jakt på papperslösa.

  En domstol i Calais förväntas komma med ett nytt besked om när och hur en tömning av "Djungeln" kan påbörjas.

  Annons

  Migranter i lägret i franska Calais.

  Foto: Jerome Delay/AP Bild 1 av 4

  Polis förstärker vid den fransk-belgiska gränsen ifall de som bor i "Djungeln" i Calais ska ta sig till Belgien om och när lägret stängs.

  Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Bild 2 av 4

  Ett tusental männuskor från främst irakiska Kurdistan bor i lägret i närheten av Dunkerque i norra Frankrike.

  Foto: Jerome Delay/AP Bild 3 av 4
  Foto: Jerome Delay/AP Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X