Oppositionsledare riskerar fängelse

Oppositionsledaren Maria Kolesnikova riskerar ett flerårigt fängelsestraff sedan hon förts bort och satts i förvar i samband med protesterna. Arkivbild från den 30 augusti.
Oppositionsledaren Maria Kolesnikova riskerar ett flerårigt fängelsestraff sedan hon förts bort och satts i förvar i samband med protesterna. Arkivbild från den 30 augusti. Foto: Tut.By via AP/TT

Den belarusiska oppositionsledaren Maria Kolesnikova anklagas för att äventyra Belarus säkerhet – och riskerar upp till fem års fängelse.

Oppositionen listar personer inom säkerhetsapparaten för att kunna ställa dem till svars i framtiden.

Under strecket
Martin Mederyd Hårdh / TT
Publicerad
Annons

Kolesnikova försvann i Minsk den 7 september och vittnen berättade hur hon tvingats in i en skåpbil av maskerade män. Sedan dök hon och ytterligare två oppositionella upp vid gränsen till Ukraina, där hon rev sönder sitt pass för att inte bli tvingad att lämna landet av belarusisk säkerhetstjänst.

Efter detta placerades Kolesnikova i ett slags häktesförvar. Nu riktar Belarus särskilda utredningsmyndighet formella brottsanklagelser mot henne, som gäller ungefär att hon uppviglat till handlingar som syftar till att skada den nationella säkerheten, "via medier och internet". För ett sådant brott kan man bestraffas med upp till fem års fängelse.

Annons
Annons
Annons