Annons

Henrik Sundbom:Belarus måste äga sin egen framtid

Foto: Dmitri Lovetsky / TT

Vägen till Europa, och EU, måste vara öppen för Belarus. Men varken Bryssel eller Moskva har rätt att välja åt dem. Det måste få vara upp till belarusierna själva.

Under strecket
Publicerad

Alexander Lukasjenkos dagar är räknade. Det som började som urbana demonstrationer, organiserade av oppositionella som kämpat träget i decennier, har utvecklats till ett skenande tåg som inte kommer låta sig hindras av en ensam man. Tiotusentals arbetare i statliga fabriker, diktatorns starkaste fäste, har gått ut i strejk. Journalister i statliga medier vägrar att medverka i regimens propagandakrig och statstelevisionen har fått visa gamla repriser. Enskilda poliser slänger sina uniformer i protest. Belarusiska ambassader markerar mot sin egen regering genom att hissa demokratirörelsens rödvita baner.

I tre dagar såg det ut som om regimen var på väg att mjukna. Fängslade aktivister släpptes och polisvåldet minskade. Så framträdde Lukasjenko på nytt, med ny glöd och en retorik som hämtad ur Kremls innersta kamrar: kampen står inte mellan demokrati och diktatur, utan mellan Ryssland och Väst. ”Luka” förklarade vidare att armén mobiliserat vid gränsen – västerut – och är redo för strid. Kravallpolisen började åter storma demonstrationer och strejker. ”En ny repressionsvåg”, meddelar en belarusisk demokratikämpe i ett privat meddelande.

Annons
Annons
Annons