X
Annons
X

Bekväm stilikon

INSPIRATION Hand i hand med Serge Gainsbourg fick Jane Birkin 70-talets paparazzikameror att smattra. I dag har hon bytt ut det kortkorta mot herrkläder. SvD ringde upp den Sverigeaktuella sångerskan och skådespelerskan för ett samtal om stil, etikettregler och hennes avsky för strumpor.

Klockan är eftermiddag när Jane Birkin svarar i telefon i sin lägenhet i Paris. Hon har fullt upp med att packa ner sitt hem – hon ska just flytta från Saint Germain-kvarteren till en våning nära Jardin des plantes – och morgonen därpå ska hon sjunga i Tunisien. Dessutom avbryts hennes dagar stup i ett med frågor från skivbolaget inför jubileumsutgåvan av Serge Gainsbourgs skiva Historie de Melody Nelson. Det är i år 40 år sedan albumet gavs ut, men omvärldens fascination för relationen mellan Birkin och Gainsbourg verkar aldrig mattas. Parets 13 år långa förhållande – en passionerad blandning av fest och familjeliv – har skildrats i ett flertal filmer. Jane Birkin har dock inte sett någon av dem.

–Nej, jag är ingen masochist. Jag gillar inte hur filmerna har varit skrivna. De har inte berättat den riktiga historien om Serge, utan varit en tolkning av vårt liv.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X