Karoline Eriksson:Beklämmande att perfekt film blev utan bagge

David Sundin och Amie Bramme Sey i ett publiktomt Annexet.
David Sundin och Amie Bramme Sey i ett publiktomt Annexet. Foto: Anders Wiklund/TT

Segertippade ”Spring Uje Spring” blev den största vinnaren på årets Guldbaggegala, tätt följd av vårdnadstvistdramat ”Charter”. Men årets vinnarjury gjorde en stor miss.

Under strecket
Publicerad

Uje Brandelius, sambon Therese Hörnqvist och döttrarna Bixi och Vega spelar lätt förhöjda versioner av sig själva.

Foto: Triart

Gemma i ”Scheme birds”.

Foto: Lucky Dogs
Annons

Att en semidokumentär musikalfilm om obotlig sjukdom tog hem Guldbaggen för Bästa film det pandemidrabbade filmåret 2020 känns både logiskt och välförtjänt. Regissören Henrik Schyffert, popkulturveteran men debutant i det här sammanhanget, var uppenbarligen helt rätt person att göra film av Uje Brandelius berättelse om hur han mitt i livet drabbades av Parkinsons. Men den lika udda som unika ”Spring Uje spring” är på många sätt ett grupparbete, och minst lika mycket Brandelius film. Den 49-åriga popartisten och radiojournalisten fick ta emot två baggar, en för Bästa manus (storyn har tidigare blivit scenföreställning) och en för Bästa manliga huvudroll. Ett pris som i början av året tycktes vikt för Rolf Lassgård och hans fina insats som könsdysforisk präst i ”Min pappa Marianne”. Det är tredje året i rad som priset för Bästa manliga huvudroll går till en amatörskådespelare. Men Uje Brandelius har i sin roll som kapellmästare för 30-års-jubilerande popbandet Doktor Kosmos å andra sidan alltid sysslat med det performativa.

”Charter”, Amanda Kernells andra långfilm efter det stora genombrottet med ”Sameblod” (2016) hade flest nomineringar, sju stycken, men landade på tre Guldbaggar. Ganska förväntat gick regipriset till Kernell, och baggen för Bästa kvinnliga huvudroll till norska Ane Dahl Torp, som är lysande i rollen som mamman som går över alla gränser för att få vara med sina barn, efter att vårdnaden tillfallit pappan. Precis som i ”Sameblod” är det huvudrollsinnehavarna och laddningen i deras prestationer som övertygar mest.

Annons
Annons
Annons