Annons
X
Annons
X

Bekämpningsmedel i vin

En ny undersökning visar att vin innehåller rester av flera olika bekämpningsmedel – bland annat sådana som är klassade som cancerframkallande av EU. Men Systembolaget tonar ner riskerna.

Naturskyddsföreningen har testat 40 olika viner varav sex ekologiska. Alla de 34 som inte var ekologiska innehöll rester av bekämpningsmedel. I genomsnitt innehöll varje flaska fyra olika bekämpningsmedel och i 14 av flaskorna fanns bekämpningsmedel som är klassade av EU som cancerogena, mutagena eller reproduktionsstörande.

Endast ett av de ekologiska vinerna innehöll spår av bekämpningsmedel.

– Vindruvor innehåller väldigt höga halter av bekämpningsmedel. Därför förväntade vi oss att det skulle följa med även i vinet, säger Emelie Hansson agronom på Naturskyddsföreningen.

Annons
X

Vinerna som testats är både vita och röda. De flesta är från Frankrike och Tyskland men alla länder med en mer betydande vinproduktion är representerade. Eftersom bekämpningsmedlen fanns i alla viner har Naturskyddsföreningen valt att inte gå ut med namnen på de viner som testats.

– Det är inte acceptabelt att de innehåller kemikalier som kan skada vår hälsa. Vi tycker att lagstiftningen behöver skärpas, säger Emelie Hansson.

Intresset för ekologiska viner ökar och står i dag för 2,5 procent av Systembolagets totala vinförsäljning. Men enligt Systembolagets egna tester går det inte att vara säker på att ekologiska viner är fria från bekämpningsmedel. I tre av sex testade viner återfanns rester. Systembolaget vill dock tona ner riskerna med bekämpningsmedel i vin.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Man bör vara medveten om att de halter som är uppmätta ligger långt under de gränsvärden som Livsmedelsverket satt upp för druvor, säger Sara Norell, inköpschef.

  Det finns inga gränsvärden för vin och att jämföra med värdet för vindruvor är enligt Livsmedelsverket inte helt korrekt. Gränsvärdena sätts bland annat efter hur mycket en person beräknas konsumera.

  – Men gränsvärden är egentligen inte det viktiga. De här kemikalierna borde inte vara tillåtna över huvud taget, säger Emelie Hansson.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X