Annons

”Bekämpa fröjättarnas makt över jordbruket”

Medlemmar i en senegalesisk grupp med kvinnliga jordbrukare.
Medlemmar i en senegalesisk grupp med kvinnliga jordbrukare. Foto: Philippe Lissac/Godong/TT

Sverige bör styra om allt jordbruksbistånd till att stötta småskaliga hållbara jordbruk, skriver Louise Lindfors, generalsekreterare för Afrikagrupperna.

Under strecket
Publicerad

Louise Lindfors.

Foto: Linda SvenssonBild 1 av 1

I södra Afrika pågår just nu en kamp. Hela 70 procent av världens mat produceras av småskaliga bönder som ofta odlar på ett hållbart sätt utan kemiska gödnings- eller bekämpningsmedel. Trots det går en ansenlig mängd av Sveriges och andra länders jordbruksbistånd till industriella jordbruk som ofta kräver kemiska tillsatser och försätter bönder i skuld till stora företag. Det leder till ett ohållbart jordbruk för både människa och klimat.

I dag går en viss del av Sveriges jordbruksbistånd till att stötta småskaliga hållbara jordbruk – insatser som bidrar till mycket positiva resultat. Problemet är att svenskt bistånd samtidigt, främst genom multilateralt stöd, går till insatser som stödjer utvecklingen av det industriella jordbruk som är beroende av så kallade hybridfröer – förädlade fröer som oftast inte går att återanvända och som i sin tur ägs av ett fåtal stora företag. Dessa stora företag samarbetar med beslutsfattare och internationella organisationer för att införa lagar som gynnar användandet av företagens hybridfröer och missgynnar böndernas lokala fröer. Under 20 år har 200 mindre fröföretag tagits över av transnationella företag. I dag har tre företag kontroll över två tredjedelar (63 procent) av den kommersiella frömarknaden. Dessa företag har därmed en enorm makt att påverka vilket jordbruk som ska gynnas och utvecklas.

Annons
Annons
Annons