”Bekämpa brottsligheten utan att svartmåla”

Spetsade rubriker och högt tonläge målar bilden av ett otryggt Sverige där brottsligheten har exploderat. Det stämmer helt enkelt inte. Det finns brottsbekämpande metoder som fungerar väl och dessa ska vi systematiskt arbeta vidare med, skriver Mats Pertoft (MP), rättspolitisk talesperson.

Under strecket
Publicerad
Foto: Thomas Johansson/TT, Claudio Bresciani/TT
Annons

Debatten kring brottsutvecklingen i Sverige lider av faktaresistens. Få tycks vilja ta till sig av grundläggande statistik eller forskarnas analyser. Ingen gynnas av att läget svartmålas på ett vilseledande vis. Brottsförebyggande rådets undersökningar visar att en majoritet av svenskarna tror att brottsligheten har ökat det senaste decenniet, trots att statistiken visar motsatsen. Givet den aktuella debatten så är det inte konstigt att denna missuppfattning råder.

Vi måste kunna prata om problemen utan att svartmåla verkligheten. Det dödliga våldet som härrör från gängkonflikter i storstäderna, där skjutvapen är inblandade, har ökat. Det ska vi resolut bekämpa. Men den organiserade brottsligheten stoppas inte av domedagsretorik, populistiska utspel eller militär närvaro i förorten. Det som löser problemen är ett gediget, uthålligt polisarbete och ett nära samarbete mellan samhällets olika aktörer.

Annons
Annons
Annons