Annons
X
Annons
X

Bejaka möjligheterna

E-BÖCKER I stället för att bejaka de möjligheter som den nya tekniken ger att möta läsarna, vill Författarförbundet låsa in den digitala friheten i ett analogt regelsystem. Det skriver DIK-förbundets ordförande Karin Linder.

(uppdaterad)
[object Object]
Kindle-version av en av Lonely Planets guideböcker. Foto: RICHARD DREW/AP

Författarförbundet har nu satt ner foten när det gäller frågan om utlåning av e-böcker på biblioteken. Det var fel tajmat och tyvärr hamnade foten i galen tunna. I stället för att bejaka de möjligheter som den nya tekniken ger att möta läsarna, vill Författarförbundet låsa in den digitala friheten i ett analogt regelsystem.

Det är en självklarhet att författarna ska ha betalt för sitt arbete. Men konsekvenserna av Författarförbundets ställningstagande blir absurda. Med den föreslagna modellen kan en låntagare som vill låna en e-bok på biblioteket mötas av svaret: ”Tyvärr, vår e-bok är utlånad. Kom tillbaka nästa vecka”. Och när man kommer tillbaka nästa vecka får man svaret: ”Tyvärr, vår e-bok är utsliten.”

Vi måste erkänna att vi lever i en brytningstid, när ny teknologi helt förändrar förutsättningarna att producera, distribuera och konsumera kultur. Den nya teknologin bär med sig obegränsade möjligheter för alla att när som helst och var som helst ta del av ett stort kulturutbud. Den nya tekniken innebär också att aktörernas traditionella roller måste förändras.

Annons
X

Biblioteken ligger i framkant när det gäller att ta till sig den nya tekniken för att ”främja allas möjlighet till kulturupplevelser, bildning och till att utveckla sina skapande förmågor”, så som det uttrycks i de kulturpolitiska målen. Nu måste biblioteken bli än mer offensiva och detta måste prägla biblioteken som upphandlare och avtalspart. Biblioteken måste nu ta initiativ för att bredda utbudet av e-böcker och liksom Stockholms stadsbibliotek ge ut böcker eller samarbeta direkt med förlagen.

I stället för att möta framtiden genom att gräva ner oss i en långsiktigt ohållbar juridisk position behöver vi befria oss från självpåtagna legalistiska tvångströjor. I samtal och diskussion med flera parter uppstår de bästa lösningarna om utgångspunkten är att samtalet ska gynna samtliga inblandade.

LÄS OCKSÅ:
Bejaka möjligheterna (22/1)

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  LÄS OCKSÅ:
  Sluta spana efter den tid som flytt (19/1)

  LÄS OCKSÅ:
  Ta inte död på e-boken (17/1)

  LÄS OCKSÅ:
  ”Inför ett lån per bok även för e-böcker” (14/1)

  Karin Linder

  Annons
  Annons
  X

  Kindle-version av en av Lonely Planets guideböcker.

  Foto: RICHARD DREW/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X