Annons
X
Annons
X

Behov av förskoleplatser väntas öka stort

Efter den senaste tidens flyktingström har både vårdcentraler och skolor larmat om tufft läge. Men alla välfärdsorgan har inte påverkats lika hårt, bland annat förskolor. Dock kan det vara på väg att förändras, tror storstadskommunerna.

Svenskt flykting­mottagande
Foto: Gorm Kallestad /TT

Hittills har det inte varit ett generellt problem för kommuner att ge nyanlända barn plats på förskolor i Sverige, enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting. Men det finns en fördröjningseffekt när det kommer till förskolor menar organisationen.

– Trycket mot förskolor kommer senare när man har fått uppehållstillstånd, säger Roy Melchert på SKL.

När föräldrar får uppehållstillstånd måste de påbörja etableringsåtgärder för att få ersättning, till exempel lära sig språket och sysselsätta sig via Arbetsförmedlingen.

Annons
X

– Man kanske är inte var sysselsatt innan, och då är inte behovet lika stor, säger han.

Enligt Migrationsverket så kommer många att få uppehållstillstånd under 2016-2017 och då kan trycket komma att öka på förskolorna tror SKL.

Storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö, som tar emot många människor på flykt, är väl medvetna om detta. De bekräftar samtidigt att läget hittills har varit rätt lugnt, och att de kommer kunna ge alla en förskoleplats även 2016.

– Vi ser inte att det kommer vara en jätteökning. Men det kan ju visa sig vara fel, för det är ett väldigt osäkert läge, säger Göran Ernström som är enhetschef på förskoleförvaltningen i Malmö stad.

I Malmö och Göteborg har kommunerna, trots att läget just nu är under kontroll, med det föränderliga läget i planeringen. Men vad det innebär i praktiken, till exempel att fler nya förskoleplatser tas fram, längre köer eller mer att anställa personal, kan kommunerna inte svara på i nuläget.

– Vi har börjat planera och se över olika scenarier. För vi tror att när personer väl får uppehållstillstånd så kommer de också behöva någon som tar hand om barnen, säger Madeleine Lundstedt som är planeringsledare i Göteborgs Stad.

**Stockholm däremot, **anser att det i dagsläget inte behövs en särskild plan. Kommunen har länge tagit emot många nya kommunmedborgare, med olika bakgrund och språk, och har därför alltid med det i planeringen.

– Så att vi behöver ta emot fler barn är inget nytt här. Det kan hända att några stadsdelar behöver ta fram en lokal plan men de är redan involverade i det övergripande arbetet, säger Hans Dahlin, förskolesamordnare i Stockholm Stad.

Under de senaste tio åren så har antalet barn i förskolan ökat med cirka 138 000 barn, visar siffror från SKL. Trots det har barngrupperna inte blivit större, berättar Roy Melchert.

– Så bara för att behovet kommer att öka, så behöver det inte bli kris. Hittills har många kommuner klarat utökningen bra, säger han.

Annons
Foto: Gorm Kallestad /TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X