Ledare

Ivar Arpi:Behandla inte våra jägare som terrorister

Ivar Arpi
Under strecket
Publicerad
EU-kommissionen har svårt att se skillnad på jägare och terrorister.

EU-kommissionen har svårt att se skillnad på jägare och terrorister.

Foto: MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons

Man ska aldrig låta en allvarlig kris gå till spillo." Det är svårt att inte tänka på citatet av Rahm Emanuel, amerikansk politiker i det demokratiska partiet, när man ser hur EU-kommissionen efter terrordådet i Paris snabbehandlar ett lagförslag för att komma åt legala halvautomatiska vapen. Man vill på populistiskt manér visa att man tar i med hårdhandskarna mot terrorismen. Saken är bara att alla tillgängliga studier på området visar att legala vapen så gott som aldrig använts vid terrorbrott eller ens vid brottslighet. En lagändring kommer inte leda till att man kommer åt kriminella eller terrorister, men väl laglydiga jägare och sportskyttar.

De allra flesta vapen som användes vid brottslighet mellan 2000 och 2010 var attrapper, visade en grundlig undersökning 2012 av Björn Hagelin, före detta forskare vid FOA och Sipri. Av 971 anmälda grova brott där någon form av skjutvapen förekommit var det endast 117 där riktiga vapen användes. Av dessa 117 hade endast två civilt lagligt ursprung. Brottsförebyggande rådet har också undersökt detta och konstaterat att legala vapen är väldigt sällsynta i brottsliga sammanhang. Hagelins genomgång visar också att över hälften av de vapen som användes vid mord, dråp och bankrån mellan 2000-2010 var pistoler, i främsta hand från Östeuropa. Dessa vapen är alltså inte legala utan insmugglade, företrädesvis från Balkan.

Annons
Annons
EU-kommissionen har svårt att se skillnad på jägare och terrorister.

EU-kommissionen har svårt att se skillnad på jägare och terrorister.

Foto: MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Misslyckandet med att begränsa smugglingen av illegala vapen ligger på EU-nivå. Eftersom man har upphävt de inre gränskontrollerna har smugglingen blivit mycket enklare. Men nu vill EU-kommissionen beslagta laglydiga vanliga medborgares legala vapen för att skyla över faktumet att Schengenområdets fria rörlighet har underlättat enormt för kriminella och terrorister att skaffa vapen.

EU-kommissionen har svårt att se skillnad på jägare och terrorister. Foto: MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN

All tillgänglig information visar att ett förbud av den här typen inte skulle lösa problemet. Däremot skulle många skyttegrenar dö ut. Vanliga jägare skulle straffas. Detta drabbar hundratusentals i Sverige och miljontals inom EU. Till ingen som helst nytta.

Tvärtom försämras säkerheten genom detta. Försvarsmakten är i dag beroende av civila skytteorganisationer. De uttrycker det själva som att dessa organisationer är av "avgörande betydelse för att Försvarsmakten ska kunna genomföra skyttetävlingar och därmed vidmakthålla och utveckla vår förmåga till väpnad strid" (3/6 2014).

Medborgare som kan hantera vapen är en tillgång för Sverige, inte något hot. I ett läge när svensk försvarsförmåga är undermålig behöver den knappast ytterligare urholkas på grund av populistisk symbolpolitik.

I skrivande stund har 250  000 skrivit under ett upprop på EU-nivå för att stoppa lagförslaget. Tyvärr har inrikesminister Anders Ygeman (S) uttryckt sig vagt positivt till förslaget. Det är bra att han och justitieminister Morgan Johansson (S) i sin nya strategi mot organiserad brottslighet skärper straffen för vapenbrott. Men man bekämpar inte terrorister och kriminella genom att straffa Sveriges jägare och sportskyttar.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons