Behåll mobilen på i luften

Nu kan du snart strunta i att inte glömma stänga av mobilen på flyget. Telekomjätten Ericsson lanserar ett gsm-system för att prata och sms:a från luften.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vid den pågående flygmässan i Paris, där bland andra Saab deltar med Jas 39 Gripen, lanserar Ericsson ett system för att bygga in mobiltelefoni i flygplan.
Ericssons gsm-chef Ulf Ewaldsson bedömer intresset för tekniken från flygbolagen som stort, men några system har ännu inte sålts. Systemet, som fungerar genom att en specialanpassad basstation byggs in i planen, kan installeras både nybyggda flygmaskiner och begagnade.
–Det här gör att passagerarna kan ringa och sms:a och använda datatjänster ombord. Vi tror att sms kan stå för majoriteten av intäkterna, säger Ulf Ewaldsson till SvD Näringsliv.

Tidigare har det sagts att mobiler kan störa ut piloternas instrument i planen. Hur kommer det sig att man nu helt plötsligt kan både ringa och sms:a?
–Man jobbar med väldigt låga uteffekter på flygplan. Mobilerna sänker sin nivå på radiosignalen när de befinner sig så nära en basstation som de gör på ett flygplan.
För att tekniken ska fungera krävs att den operatör man använder har avtal med flygbolagets operatör. Enligt Ulf Ewaldsson finns sådana avtal mellan i princip alla operatörer vad gäller röstsamtal. Däremot kan det bli problem om man vill använda datatjänster ombord, som exempelvis att koppla upp sin bärbara dator via gsm-nätet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons