Annons

Behå för småflickor storsäljare

Behå för åttaåringar orsakar debatt och protester. Samtidigt uppger handeln att ”underklädestoppar” för barn är en väldigt populär produkt. Redan i de yngsta åldrarna kostar flickors underkläder långt mer än pojkars.

Uppdaterad
Publicerad

Åttaåringar utan bröst, men med behå. Sedan GT:s chefredaktör Frida Boisen i en krönika i helgen beskrev hur hennes dotter önskade sig en bysthållare – eftersom ”alla andra” har det – har diskussionen kring användningen av smink och behåar hos lågstadieflickor blossat upp. På sociala medier går debatten hög. ”Bränn alla behåar för barn”, lyder det budskap många nu ansluter sig till.

Hur vanligt det faktiskt är med behåar bland barn vet ingen, men statistik från SCB visar att unga tjejers klädkostnader kryper stadigt uppåt. De senaste siffrorna gäller för perioden 2007–2009, då flickor upp till 12 år fick underkläder för i snitt 410 kronor per år. För pojkar i samma ålder var utgifterna nästan hälften så stora med 220 kronor per år.

Anna-Karin Karlsson, 38 år, Trollhättan, med dotter Lisa Svantesson, 6 år: –  Nej Lisa, jag tycker att du är för liten, skulle jag säga. Bh är för stora tjejer och mammor – som har bröst. Å andra sidan har hon redan bikini, men det känns inte som underkläder.”

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 3

Moa Grannas, 19 år, Gävle: – Åtta år är väl lite väl ungt. Jag minns femte klass, då hade de coolaste tjejerna behå utan att ens ha bröst.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 3

Amar Aldoori, 45 år, Upplands Väsby: – Min dotter är sju och ett halvt, men hon har inte bröst. När hon har bröst är det okej med behå.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons