Annons

Per Gudmundson:Begränsa pappersarbetet

Under president Reagan klubbades The Paperwork Reduction Act och inrättades ett litet kostnadsbesparande kansli i Vita huset.
Under president Reagan klubbades The Paperwork Reduction Act och inrättades ett litet kostnadsbesparande kansli i Vita huset. Foto: Dennis Cook / TT / NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad

Nu stärker vi den svenska modellen! Så hette det när de nya reglerna presenterades. Och visst, om man med den svenska modellen menar onödig byråkrati, överdriven kontroll och allmän misstänksamhet mot företagande, så har civilminister Ardalan Shekarabi (S) verkligen lyckats i sitt uppsåt.

Vid årsskiftet trädde nya regler för offentlig upphandling i kraft. De innebär att myndigheter, innan kontrakt tilldelas, alltid ska kontrollera att leverantörer inte tidigare har gjort sig skyldig till brottslighet. Det kan låta lovvärt, men betyder att utdrag ur belastningsregistret måste begäras in i varje enskild upphandling, avseende alla personer som är företrädare för företaget. Det gäller vd, det gäller styrelseledamöter och det gäller särskilda firmatecknare, som alla själva måste begära ut sitt utdrag från polisen. För större företag kan det röra hundratalet personer.

Annons
Annons
Annons